Rajčatová sezóna vrcholí a věřím, že spousta z nás je již rajčat přejedena, rozdává je známým a neví co s nimi. Dneska tu pro vás mám recept, jak rajčata využít.
Skvělé je, že do receptu můžete využít jakákoliv rajčata – popraskaná, naťuklá, přezrálá apod. Ono se to totiž v tom kečupu ztratí.
Potřebujeme:
- 3 kg rajčat
- 9 středních jablek
- 3 kusy cibule
- 200 g cukru
- 2-3 lžičky soli
- 9 ks bobkového listu
- 15 kuliček pepře
- 15 kusů hřebíčku
- ½ lžičky skořice
- 160 ml octa
Postup:
- Připravíme si adekvátně veliký hrnec. Do něj nakrájíme na kousky rajčata, jablka (bez jádřinců) a cibuli. Dále přidáme všechny ostatní ingredience.
- Přivedeme k varu a necháme probublávat cca 1 hodinu.
- Z vzniklé směsi vyndáme bobkové listy, rozmixujeme ji a dále pasírujeme.
- Jakmile máte propasírováno, tak vzniklý kečup přivedeme k varu, plníme do sklenic a otáčíme dnem vzhůru.
TIP!
Máte doma kuchyňský robot, jehož součástí je lis na ovoce? Zkuste místo pasírování vyzkoušet směs prohnat tímto listem. Doma jsem to vyzkoušela a opravdu se to vyplatilo, je akorát zapotřebí list pravidelně pročišťovat, aby se vám nezanesl. Směs jsem lisem prohnala dokonce 2x. Sice výsledný kečup není tak dokonale jemný jako z pasírování, ale za tu rychlost to opravdu stojí.
Úvodní foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí úvodního obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem