Recept na domácí kečup

Rajčatová sezóna vrcholí a věřím, že spousta z nás je již rajčat přejedena, rozdává je známým a neví co s nimi. Dneska tu pro vás mám recept, jak rajčata využít.

Skvělé je, že do receptu můžete využít jakákoliv rajčata – popraskaná, naťuklá, přezrálá apod. Ono se to totiž v tom kečupu ztratí.

Potřebujeme:

  • 3 kg rajčat
  • 9 středních jablek
  • 3 kusy cibule
  • 200 g cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • 9 ks bobkového listu
  • 15 kuliček pepře
  • 15 kusů hřebíčku
  • ½ lžičky skořice
  • 160 ml octa

Postup:

  1. Připravíme si adekvátně veliký hrnec. Do něj nakrájíme na kousky rajčata, jablka (bez jádřinců) a cibuli. Dále přidáme všechny ostatní ingredience.
  2. Přivedeme k varu a necháme probublávat cca 1 hodinu.
  3. Z vzniklé směsi vyndáme bobkové listy, rozmixujeme ji a dále pasírujeme.
  4. Jakmile máte propasírováno, tak vzniklý kečup přivedeme k varu, plníme do sklenic a otáčíme dnem vzhůru.

TIP!

Máte doma kuchyňský robot, jehož součástí je lis na ovoce? Zkuste místo pasírování vyzkoušet směs prohnat tímto listem. Doma jsem to vyzkoušela a opravdu se to vyplatilo, je akorát zapotřebí list pravidelně pročišťovat, aby se vám nezanesl. Směs jsem lisem prohnala dokonce 2x. Sice výsledný kečup není tak dokonale jemný jako z pasírování, ale za tu rychlost to opravdu stojí.

Úvodní foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí úvodního obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.