Kdo by neznal Lotus sušenky – Lotusový cheesecake. Ale což takhle uvařit si nepečený Lotusový dort?
Tento recept obletěl internet a vlastně na něm není nic těžkého. Já jsem tentokrát zkoušela „dietnější“ variantu bez využití másla.
Dělala jsem do formy o průměru 26 cm, výška dortu je asi 3 cm (není tedy moc vysoký).
Potřebujeme:
- Lotusová pomazánka
- 1 balení Lotus sušenek
- 1 polotučný tvaroh
- 1 zakysaná smetana
- 1 šlehačka na šlehání
Postup:
- Na dno formy nadrtíme Lotus sušenky. Z celého balíčku asi 5 sušenek nechte na závěrečné dozdobení.
- Ve vodní lázni si rozehřejeme Lotus pomazánku.
- Mezitím si vyšleháme si šlehačku. Poté do ní vmícháme zakysanou smetanu a tvaroh.
- Zamíchanou směs dochutíme tekutou Lotus pomazánkou dle vlastní chuti. Ale dávejte spíše méně. Já dala cca 1 lžíci.
- Směs opatrně rozprostřete na sušenky. Opatrně myslím vážně. Sušenky jsou jen nadrcené nedrží spolu tvar. V ostatních receptech sušenky smíchají s máslem a do formy je natlačí, takže drží tvar. Já chtěla zkusit variantu bez másla.
- Nakonec na rozprostřenou směs nalijeme lotus pomazánku a pokryjeme jí celý dort a dozdobíme zbylými sušenkami.
- Nechte odležet minimálně přes noc. A výsledek je na světě.
Musím říci, že sušenkový korpus fungoval dobře i bez másla a vznikla tak méně kalorická varianta. Je potřeba pracovat opatrně, jelikož nedrží tvar.
Dort je velká rychlovka a všem moc chutnal. Do krému můžete použít cokoli, co máte doma. Klidně některou z položek můžete vynechat a přidat místo ní jinou.
Už jste někdy tento cheesecake zkoušeli?