Kdo by neměl rád ovocný koláč? Což takhle si dát koláč naruby?
Koláč naruby je způsob, jak si ulehčit práci a udělat koláč bez drobenky. Je pravda, že není tak vzhledný, ale je výborný.
Já jsem pekla v kulaté formě o průměru 24 cm.
Potřebujeme:
- Vypeckované švestky rozkrojené napůl
- 70 g oleje
- 125 g cukru
- 1 ks vejce
- 180 g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- Špetka soli
- 50 ml mléka
- Máslo na vymazání plechu a cukr na vysypání plechu (pokud pečete v silikonové formě, postačí jen cukr)
- Případně na dochucení: citronová kůra, skořice
Postup:
- Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience, a poté do nich dáme všechny mokré ingredience. Vše pořádné zamícháme, až vznikne těsto kašovité až lité konzistence.
- Do těsta na dochucení můžeme přidat citronovou kůru.
- Na plech vymazaný máslem a vysypaný cukrem pokládáme rozpůlené švestky rozkrojenou částí dolů (slupkou nahoru). Pokud jste zvyklí více sladit, cukru můžete pod švestky nasypat více.
- Na švestky vylijeme vzniklé těsto.
- Pečeme na 200 °C než těsto zrůžoví. Jakmile je dorůžova stáhneme teplotu na 170 °C a dopečeme. Zda je koláč hotový poznáme vpíchnutím špejle. Trvá to cca 30 minut.
- Koláč vyndáme z trouby, necháme ho 10 minut vydechnout, a potom jej vyklopíme na talíř a necháme vychladnout úplně.
- Nakonec koláč můžete posypat skořicí a cukrem.
Tímto způsobem jsem zkoušela dělat i jablečný a hruškový koláč a byl také výborný. Ovoce jsem krájela na menší měsíčky a trochu se v těstě ztratily.
Jak děláte koláče vy? Máte nějakou tajnou vychytávku, díky které je každý koláč nejlepší?