Švestkový koláč vzhůru nohama

Kdo by neměl rád ovocný koláč? Což takhle si dát koláč naruby?

Koláč naruby je způsob, jak si ulehčit práci a udělat koláč bez drobenky. Je pravda, že není tak vzhledný, ale je výborný.

Já jsem pekla v kulaté formě o průměru 24 cm.

Potřebujeme:

  • Vypeckované švestky rozkrojené napůl
  • 70 g oleje
  • 125 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 180 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 50 ml mléka
  • Máslo na vymazání plechu a cukr na vysypání plechu (pokud pečete v silikonové formě, postačí jen cukr)
  • Případně na dochucení: citronová kůra, skořice

Postup:

  1. Nejdříve smícháme všechny sypké ingredience, a poté do nich dáme všechny mokré ingredience. Vše pořádné zamícháme, až vznikne těsto kašovité až lité konzistence.
  2. Do těsta na dochucení můžeme přidat citronovou kůru.
  3. Na plech vymazaný máslem a vysypaný cukrem pokládáme rozpůlené švestky rozkrojenou částí dolů (slupkou nahoru). Pokud jste zvyklí více sladit, cukru můžete pod švestky nasypat více.
  4. Na švestky vylijeme vzniklé těsto.
  5. Pečeme na 200 °C než těsto zrůžoví. Jakmile je dorůžova stáhneme teplotu na 170 °C a dopečeme. Zda je koláč hotový poznáme vpíchnutím špejle. Trvá to cca 30 minut.
  6. Koláč vyndáme z trouby, necháme ho 10 minut vydechnout, a potom jej vyklopíme na talíř a necháme vychladnout úplně.
  7. Nakonec koláč můžete posypat skořicí a cukrem.

Tímto způsobem jsem zkoušela dělat i jablečný a hruškový koláč a byl také výborný. Ovoce jsem krájela na menší měsíčky a trochu se v těstě ztratily.

Jak děláte koláče vy? Máte nějakou tajnou vychytávku, díky které je každý koláč nejlepší?


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *