Nahromadily se mi doma jablka a hrušky, a tak jsem vyzkoušela udělat recept na pečenou bábovku s jogurtem a ovocem.
Recept jsem zkoušela jednou a hned se povedl. Je to mix různých receptů, které mě zaujaly, ale udělala jsem to podle sebe, a hlavně podle toho, co jsem měla doma za suroviny.
Buchta se peče jako celek, ale dělá se z dvou těst/vrstev.
Potřebujeme:
Tmavé těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 50 g oleje
- Asi 100 ml mléka (přidávala jsem na konec, tak aby byla konzistence jako kaše, ale lepivá)
Světlé těsto
- 250 g jogurtu
- 250 g rozmixovaného ovoce (já použila hrušky)
- ½ vanilkového pudinku
- 1 vejce
- 4 lžíce cukru (můžete přidat i více, záleží, jak moc máte sladké/kyselé ovoce)
- 4 lžíce mouky
Postup:
- Nejdříve smícháme zvlášť tmavé ingredience. Těsto by se mělo táhnout, být lepivé, ne tekuté. Poté dáme těsto na pekáč. Mělo by být vysoké 2-3 cm.
- Smícháme světlé ingredience, těsto bude tekuté, řidší. Směs nalijeme na pekáč na tmavé těsto.
- Máme tedy na pekáči nalité dvě vrstvy těsta.
- Pečeme asi 60 minut. 20 minut jsem pekla na 200 °C a poté jsem stáhla teplotu na 170 °C. Zda je buchta hotová poznáte podle špejle. Když ji píchnete do středu buchty, nesmí těsto lepit.
Buchta sklidila úspěch a hned jsme ji snědli. Je to docela rychlovka a využijete na ni sezónní ovoce. Nebála bych se použít, jablka, hrušky, dýni, možná i švestky (těch ale menší množství, jsou dost vodnaté). Klidně použijte i cuketu. Nebojte se experimentovat.