Rýmovníkový sirup – pomocník při rýmě a nachlazení

Máte doma přerostlý rýmovník? Pojďte si z něj udělat rýmovníkový sirup a máte vystaráno při rýmě a nachlazení.

Letos se mi mé dva rýmovníky přerostly do neskutečných rozměrů. Takže během prosince nastal ten správný čas na rýmovníkový sirup.

Jak ho používám?

Záleží na chuti každého z nás. Někdo rýmovník nemá moc rád pro jeho aromatickou chuť.

Pokud si uděláte hustší variantu, tak je dobrý na chleba s máslem nebo bez másla, prostě jako klasický med.

Já ho nejvíce využívám na oslazení jogurtu nebo tvarohu. Pokud sladíte čaj, tak je to také dobrá varianta. V poslední řadě ho můžete využít třeba při pečení buchty nebo perníku.

Recept

Potřebujeme:

– cca 80 rýmovníkových listů

– 2 litry vody

– 2 kg cukru

– pomeranče a citróny dle chuti – 3-4 citróny

Postup:

  1. Natrhejte požadované množství listů rýmovníku. Ty zalijte vařící vodou (jako když si děláte čaj) a nechte 24 hodin louhovat.
  2. Poté zceďte a přes plátýnko vymačkejte vodu z listů.
  3. Odšťavněte citróny (můžete je přidat i nakrájené na kousky) a přidejte do nálevu.
  4. Přidejte cukr.
  5. Pozvolna přiveďte k varu a nechte jen lehounce probublávat, cca 1-2 hodiny. Množství by mělo klesnout na 2/3.
  6. Poté plňte sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Můj upravený recept

Já jsem nakonec upravila poměr ingrediencí dle toho, co jsem měla doma.

Použila jsem 80 rýmovníkových listů, 1,5 l vody, 1 kg cukru, 4 mandarinky a 1 citrón. Nechala jsem probublávat déle, a to až na ½ původního objemu.

Nazdobení sklenic a dárek je na světě

Jelikož jsem použila klasické zavařovací sklenice od jogurtů a jiných potravin, tak jsem je musela dozdobit. Některé z nich totiž budou použity jako dárky.

Z obyčejného časopisu jsem vystříhala hezké obrázky do kulatých tvarů a ty na víčka přivázala pomocí obyčejné stuhy. Nebojte se využít třeba obrázky upečeného koláče Na skleničce to udělá skvělý efekt.


Úvodní foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí úvodního obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *