Máte doma přerostlý rýmovník? Pojďte si z něj udělat rýmovníkový sirup a máte vystaráno při rýmě a nachlazení.
Letos se mi mé dva rýmovníky přerostly do neskutečných rozměrů. Takže během prosince nastal ten správný čas na rýmovníkový sirup.
Jak ho používám?
Záleží na chuti každého z nás. Někdo rýmovník nemá moc rád pro jeho aromatickou chuť.
Pokud si uděláte hustší variantu, tak je dobrý na chleba s máslem nebo bez másla, prostě jako klasický med.
Já ho nejvíce využívám na oslazení jogurtu nebo tvarohu. Pokud sladíte čaj, tak je to také dobrá varianta. V poslední řadě ho můžete využít třeba při pečení buchty nebo perníku.
Recept
Potřebujeme:
– cca 80 rýmovníkových listů
– 2 litry vody
– 2 kg cukru
– pomeranče a citróny dle chuti – 3-4 citróny
Postup:
- Natrhejte požadované množství listů rýmovníku. Ty zalijte vařící vodou (jako když si děláte čaj) a nechte 24 hodin louhovat.
- Poté zceďte a přes plátýnko vymačkejte vodu z listů.
- Odšťavněte citróny (můžete je přidat i nakrájené na kousky) a přidejte do nálevu.
- Přidejte cukr.
- Pozvolna přiveďte k varu a nechte jen lehounce probublávat, cca 1-2 hodiny. Množství by mělo klesnout na 2/3.
- Poté plňte sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Můj upravený recept
Já jsem nakonec upravila poměr ingrediencí dle toho, co jsem měla doma.
Použila jsem 80 rýmovníkových listů, 1,5 l vody, 1 kg cukru, 4 mandarinky a 1 citrón. Nechala jsem probublávat déle, a to až na ½ původního objemu.
Nazdobení sklenic a dárek je na světě
Jelikož jsem použila klasické zavařovací sklenice od jogurtů a jiných potravin, tak jsem je musela dozdobit. Některé z nich totiž budou použity jako dárky.
Z obyčejného časopisu jsem vystříhala hezké obrázky do kulatých tvarů a ty na víčka přivázala pomocí obyčejné stuhy. Nebojte se využít třeba obrázky upečeného koláče Na skleničce to udělá skvělý efekt.
Úvodní foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí úvodního obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem