Máte rádi po domácku vyrobené dorty s ovocnou želatinou? Dnešní recept je můj oblíbený, který dělám mnohokrát do roka na mnoho způsobů.
Korpus a krém je vždy stejný, ale vrchní želatina s ovocem, se dá dělat na mnoho způsobů, vždy z toho, co máte doma. V létě můžete použít sezónní ovoce ze zahrádky, v zimě třeba mražené ovoce.
Potřebujeme:
Korpus
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
Pozn. Vždy ve stejném poměru smícháte vejce, cukr, mouku, pokud byste dělali na větší plech.
Krém
- 2 vanilkové pudingy – připravte dle návodu na sáčku, ale dejte o polovinu menší množství mléka, tedy 500 ml mléka
- 100 g másla (čím víc ho dáte, bude krém víc krémový, a čím méně, tak uděláte odlehčenou verzi, poměr si vychytejte podle své chuti, my milujeme pudinkovou variantu)
Ovocná část s želatinou
- 2x želé v pytlíku (červené nebo čiré)
- Ovoce (čerstvé nebo mražené dle chuti – jahody, maliny, borůvky, hroznové víno..)
Postup:
- Korpus – Vyšleháme bílky s cukrem. Do vyšlehané směsi postupně zamícháme vše ostatní (vždy po jednom žloutku a jedné lžíci mouky).
- Krém – Vanilkové pudingy uvaříme dle návodu na sáčku, nicméně přidáme pouze poloviční množství mléka. Směs bude tedy hustší a na korpusu potom bude držet tvar. Do hotového pudingu přidáme máslo. Směs vyšleháme šlehačem. Pokud nemáme šlehač, stačí máslo rozpustit a do pudingu zamíchat. Ještě horkou hotovou směs nalijeme na vychladlý korpus.
- Ovocná část s želatinou– Pokud použijeme čerstvé ovoce, tak stačí ovoce naskládat na vychladlou pudinkovou část a připravit želé podle návodu a nalít na ovoce. Pokud využijeme mražené ovoce, tak uděláme ovocný rozvar. Ovoce nakrájíme na kousky a zahřejeme v hrnci. Ovoce většinou pustí vodu a do této vody potom přidáme želé (případně doplníme vodu a cukr) a na korpus tuto směs vylijeme.
TIP na závěr
Dort jsem dělala už i z meruněk, takže jsem si připravila rozvar z meruněk, do kterých jsem přidávala čiré želé. Směs byla oranžová a dort vypadal zase úplně jinak.