Každému se občas stane, že mu doma zbydou brambory nebo kaše od oběda. Dneska mám pro vás tip, jak s nimi udělat výbornou večeři.
Chlebík je vláčný a nadýchaný. V receptu píši o droždí. Z vlastní zkušenosti vím, že sušené droždí mi nikdy nenakyne tolik, jako to čerstvé. Pokud tedy chcete spíše nadýchaný a větší chléb, použijte čerstvé droždí. Naopak pokud máte rádi hutnější a menší chléb, použijte sušené droždí.
Ingredience (pekla jsem ve formě 26 cm)
- Brambory/bramborová kaše (ne víc než 250 g) – čerstvě uvařené nebo z druhého dne
- 500 g mouky (já namíchala mouku 300 g pšeničné polohrubé a 200 g pšeničné hladké, ale můžete použít i špaldovou, žitnou, je to jen na vás)
- ½ kostky čerstvého droždí (lze použít i celý pytlík sušeného)
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 300-400 ml vlažné vody (lze použít i tu z vařených brambor)
- Případně koření dle chuti (někdy přidávám sušený česnek, kmín,…)
Postup
- Příprava kvásku – do hrnku si nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a trochu vody. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
- Mezitím si připravíme do větší mísy/robota ostatní suroviny – mouku, sůl, případné koření a brambory. Brambory je potřeba před vložení do mísy rozmačkat jako na kaši. Pokud to půjde špatně, nařeďte trochou připravené vlažné vody. Zbytek vody budeme do těsta přilévat postupně.
- Když vzejde kvásek přidáme ho do mísy, nalijeme trochu vlažné vody (od oka) a hněteme. Za mě práci dělá robot. Vodu doleji vždy podle toho, aby těsto nelepilo. Někdy mi voda zbyde.
- Připravené těsto necháme cca 1 hodinu kynout pod pokličkou. Poté následuje „mazlení s chlebem“. Je potřeba ho zpracovat rukama „překládáním“. Vždy vytáhnete kus těsta do výšky a dáte doprostřed těsta, poté z druhé strany vytáhnete těsto do výšky a dáte na střed. Toto opakujte několikrát. Nakonec chleba otočte a vložte do připravené formy a předehřáté trouby.
- Pečeme na 190 °C asi 60 minut. Prvních 45 minut peču přikryté alobalem nebo pokličkou a poté odkryji. Dá se péct na klasickém plochém plechu, nebo já peču v kulaté formě (26 cm).
- Po vyndání můžete potřít obyčejnou vodou, chleba je poté lesklejší a křupavější.
Chléb vydrží poměrně dlouho, aniž by oplesnivěl apod. Nicméně u nás moc dlouho nevydrží.
Pokud máte na zahrádce bylinky, nebojte se experimentovat a přidat je do chleba. Budete mít trochu jinou variantu.
Máte nějakou speciální vychytávku na pečení chleba, která mu dodá úplně jinou chuť? U mě bodují právě brambory, chleba dělají vláčnější a moc dobrý.