Vánoční zvyky a tradice aneb na co jste už zapomněli

Už se těšíte na ty kouzelné vánoční chvíle? Pokud stejně jako my dáváte přednost klidu a pohodě před poněkud nudným (a stále stejným) televizním programem, máme pro vás pár typů na vánoční zvyky a tradice, které oživí vaše letošní svátky.

Čas těšení se a čekání na to, kdy skutečně vypuknou Vánoce, většinou začíná takzvanou první adventní nedělí, což je čtvrtá neděle před Štědrým dnem. Po této neděli, které se také říká železná, následuje bronzová, stříbrná a zlatá neděle. K Adventu neodmyslitelně patří zapalování svíček na adventním věnci, který si mnohé z nás připravují každý rok samy.

Barborko, barborko

Na dobu adventu připadá i svátek “svaté Barbory”. V tento den si dívky uřízly třešňové větvičky, a ta které rozkvetla na Štědrý den, ta se měla do roka vdát.

Zvyky a tradice se samozřejmě kraj od kraje lišily. V dnešní době už většina z nás dodržuje spíše jen pár nejznámějších, jako je například rozkrajování jablek, lití olova, pouštění lodiček či házení střevícem.

Tradic je samozřejmě mnohem ale mnohem více. Víte, že původně bývalo na Štědrovečerním stole devatero pokrmů? Stůl by měl být obvázaný řetězem či provazem, aby rodina držela pohromadě a vyhýbali se jí zlí duchové.

Ošatky na chléb i úrodu

U stolu by měl sedět sudý počet lidí, podle pověry obchází smrt kolem domu a kde je lichý počet, tam se do roka vrátí. Další ze zvyků je, že by se měl chystat jeden talíř navíc pro případ, že by se objevil nečekaný host.

Některé pověry tvrdí, že by od štědrovečerního stolu měla vstát jen hospodyně. Říká se totiž, že kdyby vstal někdo jiný, do roka by umřel. Jiná pověra zase tvrdí, že hospodyně má sedět, jinak by jí přestaly snášet slepice. Obsluhovat ji mají děvčata.

Pod talíř se nikdy nezapomněly dát mince či šupiny z kapra, aby se rodiny držely penízky. V každém rohu stolu byla jedna ošatka – v první byl chléb, aby rodina měla dostatek jídla; ve druhé bylo to, co se na poli a v zahradě urodilo, aby byla dobrá úroda; ve třetí byly peníze a ve čtvrté byly kousky potravin pro dobytek.

Je pravda, že zvyků a tradic je u nás skutečně mnoho a jejich vyjmenování by vystačilo hned na několik článků. O Vánocích je však důležité to, abychom se všichni ve zdraví sešli u stolu s našimi nejbližšími.

Krásné vánoční svátky!

Autorkou článku je Kateřina Doul

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *