Už bylo dost míchaných vajíček a chlebů se šunkou nebo sýrem či máslem a džemem? Zkuste toust s avokádovým krémem! Takhle snadno si můžete připravit doslova královskou snídani.
Správně zralé avokádo je to pravé
Dnes jsem si přivstala, trochu protáhla tělo a pak se na mě z linky usmálo tak akorát zralé avokádo. Tak akorát zralé je vlastně stěžejní pro to, aby se s ním při přípravě hezky pracovalo a skvěle chutnalo. I když na toto ovoce, ano je to ovoce!, narazíte a je tvrdé, nevadí. Klidně ho kupte, ale nejezte ho hned. Nechte ho při pokojové teplotě, nebo na mírném slunci, pár dní dojít, tedy nechte ho změknout. Když chcete koupit to správně zralé, mělo by jít tak akorát „pomačkat“. Neměly se by se vám ale prsty propadat kamsi hluboko. To by znamenalo, že je již přezrálé.
Na barvě avokáda nezáleží
Barva se často liší. Existuje spousta druhů avokáda. Někdy je jasně zelené, jindy tmavě zelené a někdy třeba hnědofialové. Na barvě nezáleží. Ta jeho kvalitu neovlivňuje. Údajně pochází z Mexika, a i když se nám jeví jako celkem nový druh ovoce, je známé již desítky tisíc let.
Avokádo místo masa
Výživové hodnoty avokáda způsobily, že je považováno za tzv. superpotravinu. Tedy zjednodušeně řečeno za jednu z nejzdravějších potravin planety. Má vysoký obsah minerálů, vitamínů, sacharidů a zdravých tuků. Obsahem živin se blíží vejcím či masu.
Na to, že je to ovoce, má i dost bílkovin. Připravovat ho můžeme na sladko i na slano. Například Vietnamka, u které ho často kupuji, protože ho má za dobrou cenu a vždy tak akorát zralé, slanou přípravu vůbec nezná. Rozmačkává ho svým dětem s medem, tvarohem a kakaem. Zkusila jsem a je to opravdu skvělé!
A teď už ta královská snídaně! Úplně jednoduchá.
Avokádový krém na snídaňový toast
Ingredience (na jeden krajíc):
- ½ avokáda
- lžička olivového oleje
- půl lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- špetka pepře
- 1 vejce
- lžička rostlinného oleje
- strouhaný sýr
- bazalka či jiné bylinky
- chléb
Postup: V misce rozmačkáme měkké avokádo se špetkou soli, lžičkou olivového oleje a šťávy z citronu. Mezitím si nasucho opečeme krajíc chleba, v mém případě jsem použila topinkovač. Na pánvi na trošce oleje opečeme vejce jako volské oko, lehce posolíme, opepříme a těsně před vyjmutím z pánve posypeme strouhaným sýrem, který se lahodně rozteče. Topinku potřeme avokádovým dipem, na vrstvu položíme vejce a dozdobíme čerstvou bazalkou nebo jinou bylinkou, kterou nabízí vaše zahrádka nebo květináč. A je to!
Autorkou článku je Eva Maříková. Foto: autorka