Jak být raw a nezmrznout?

Víte, co je to raw food? Možná už jste fenoménu živé stravy propadli, možná jste o něm ještě neslyšeli. Živé potraviny jsou ty, které jsou buď úplně syrové, nebo zpracované maximální teplotou dvaačtyřiceti stupňů Celsia. Jen tak se podle zastánců tohoto výživového směru zachovávají v potravinách ty nejcennější látky. A jen živé stravování nám prý může zajistit vitalitu a dlouhověkost. Má ale svoje úskalí. Hlavně v zimě.

Ono to totiž není tak úplně jednoduché, živit se syrovou, případně marinovanou nebo sušenou zeleninou a ovocem, když venku není třicet stupňů, ale rtuť klesá každým dnem níž pod nulu. A tak bez ohledu na morální zásady je třeba zapojit i selský rozum.

Ořechy, koření a oleje

Kromě sacharidů, třeba přirozeně zahřívací pohanky, to bude vaše každodenní mantra. Platí, že čím víc tuku do sebe dostanete, tím více se tělo zahřeje. Na denním jídelníčku tedy v zimě nebude chybět avokádo a kvanta ořechů, tedy potraviny bohaté na tuk. Každodenním společníkem vám budou i nejrůznější oleje, jako jsou za studena lisovaný olivový, lněný, nebo oleje z různých druhů ořechů. Pozor na kokosový olej! Ačkoli je jinak v kuchyni vynikajícím společníkem, má přirozeně ochlazující vlastnosti. Takže s ním šetřete.

Vaší tajnou zbraní proti zimě bude koření. Inspirovat se můžete v indické kuchyni. Většina toho, které Indové hojně přidávají do svých pokrmů, nás přirozeně zahřívá. Zásobte se skořicí, hřebíčkem, kurkumou, anýzem, římským či obyčejným kmínem, kajenským pepřem nebo zázvorem. Takový zázvorový čaj se skořicí vám v chladném počasí udělá velkou službu (a nemusíte být zrovna vitarián).

Ovoce a zelenina?

Podle ájurvédy, která v mnohém stojí na úplně opačné straně světa od vitariánství, je tropické ovoce silně ochlazující záležitostí. Zkuste dát před banány a citrusy přednost českým jablkům a hruškám. Pokud jste nemysleli na zimní zásoby dopředu a zůstanete odkázáni na ne vždy vyhovující nabídku obchodních řetězců, zkuste ovoce zkombinovat s kořením a oleji. Mezi přirozeně zahřívací ovoce patří datle a sušené ovoce (v raw verzi) Co se týká zeleniny, prim hraje vždycky ta sezónní, v našich podmínkách tedy cibule, česnek, červená řepa, dýně, mrkev, petržel či celer.

Tělo napoví samo

Ať už si na talíř budete chystat cokoli, nechte všechny potraviny alespoň na hodinu ohřát v místnosti na pokojovou teplotu. Není od věci mít i nahřáté talíře a příbory, alespoň pro psychlogický pocit tepla. Mezi jídly pak zkuste pro zahřátí popíjet horkou vodu, do které můžete přidat některé z uvedených koření. Vždycky ale vnímejte, co vám říká tělo. To je ten nejmoudřejší výživový poradce. Pokud se i přes veškerou snahu o vitariánství budete cítit bez energie, hladoví a vyčerpaní, s klidným svědomím můžete začít zase na jaře.

Autorkou článku je Michaela Michalcová. Foto: Pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.