Lichořeřišnice: Indiánské antibiotikum

lichořešnice

Možná, že vaši zahrádku nebo okenní parapet zdobí nádherné pestré květy lichořeřišnice a vy vůbec nemáte tušení o jejích léčivých účincích. Byla by škoda, kdyby vám zůstaly utajeny. Lichořeřišnice pomáhá léčit močové cesty a uplatní se i v kuchyni – třeba jako nádherná ozdoba vašich moučníků. + Recept na tinkturu z lichořeřišnice




Lichořeřišnice pro zdraví

Lichořeřišnice se do Evropy dostala až na konci 16. století. Indiáni z Jižní Ameriky, odkud tato rostlin pochází, ovšem její léčivé účinky po staletí znali a využívali. A její léčivé schopnosti nejsou jen tak ledajaké – lichořeřišnice totiž patří mezi nejúčinnější přírodní antibiotika a antivirotika.

Působí proti infekcím vyvolaným stafylokoky, streptokoky nebo průjmovým onemocněním vyvolaným bakterií E. Coli. Také je účinným pomocníkem v boji proti infekcím močových cest a zánětům prostaty či vaječníků. Mimoto její užívání také celkově posiluje obranyschopnost organizmu a má preventivní účinky.

DIY: Tinktura z lichořeřišnice

Lichořeřišnicová tinktura by tedy rozhodně neměla chybět ve vaší domácí bylinkové lékárničce. Sehnat se dá už i v lékárně, ale také si jí můžete připravit doma – stačí vám k tomu jenom kvetoucí nať a čistý líh nebo vodka. Bylinku napěchujte do lahve, ideálně z tmavého skla a zalijte alkoholem a nechte týden až dva louhovat. Poté sceďte a uchovávejte na tmavém a chladném místě.

Bylinka i pro těhotné

Lichořeřišnici můžete bez obav užívat v těhotenství, i době kojení, můžou jí jíst i malé děti, ačkoli jim možná bude vadit její palčivá řeřichová chuť. Bylinku dokonce můžete (samozřejmě po poradě s lékařem) užívat, i pokud z nějakého důvodu berete  antibiotika – některé studie totiž prokázaly, že zvyšuje jejich léčivé působení a na druhou stranu chrání organismus před jejich nežádoucími vedlejšími účinky.

lichořešnice I. - pixabay

Lichořeřišnice pro krásu

Lichořeřišnice podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a tvorbě lupů. Nálevem z jejích listů si můžete oplachovat vlasy po umytí anebo je rovnou přidat do domácího šamponu. Velmi pěkně také vypadají celé květy lichořeřišnice zalité v domácím mýdle.

Celá rostlina ale najde využití i v kuchyni. Lichořeřišnice je jedlá doslova od kořínků až pokvěty. Nádherné oranžové, červené či žluté květy ozdobí letní saláty nebo chlebíčky, výborné je také lichořeřišnicové máslo a květy naloženými v cukru můžete ozdobit i dorty či koláče.

Pěstování lichořeřišnice

Lichořeřišnice se u nás většinou pěstuje jako letnička, ačkoli se dají sehnat i vytrvalé odrůdy. Je to vcelku nenáročná bylinka, vadí jí ovšem mráz. Semena je proto nejlepší vysít až v dubnu, kdy už mrazíky hrozí minimálně. Listy a květy pak můžete sklízet celé léto a raný podzim, dokud bylinku nespálí první podzimní mrazy.

Recepty

A na závěr ještě pár nápadů, jak lichořeřišnici ze zahrádky využít.

Cukrové lichořeřišnicové květy

Květy obalené cukrem vypadají velmi efektně a nádherně ozdobí vaše domácí dorty nebo zákusky.

  • Připravte si: 1 bílek, květy lichořeřišnice, jemný krystalový cukr
  • Postup: Vybrané květy lichořeřišnice rozložte na drátěnou kuchyňskou mřížku. Bílek našlehejte do lehké pěny a pak jím opatrně potřete květy. Nakonec je opatrně posypte cukrem a nechte pořádně oschnout.

Lichořeřišnicové máslo

Lichořešnice chutná podobně jako řeřicha, jenom je trochu palčivější, proto její chuť nemusí sednout každému. Tento jednoduchý recept na ochucené bylinkové máslo ovšem za vyzkoušení rozhodně stojí.

  • Připravte si: 250 g másla, lístky a květy lichořeřišnice
  • Postup: Máslo nechte při pokojové teplotě změknout Lístky a květy lichořeřišnice nasekejte nadrobno a smíchejte s máslem. Z másla vytvarujte malý váleček a obalte ho celými květy lichořešnice. Nakonec máslo zabalte do alobalu a nechte ztuhnout v ledničce. Hotové máslo si můžete mazat jen tak ne chleba jako pomazánku nebo jím ozvláštnit třeba chlebíčky.

 Autorkou článku je Eliška Gregorová, foto: autorka a pixabay.com

Přidejte svůj komentář.