Rychlý mřížkový koláč

Má přijít návštěva a vy nemáte nic napečeno? Zkuste mřížkový koláč. Je relativně jednoduchý, a hlavně vypadá a chutná báječně.

Ingredience (pekla jsem ve formě 26 cm)

Těsto

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g tuku (máslo nebo Hera)
  • 80 g cukru a 20 g nastrouhané čokolády (poměr lze upravit)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • Můžeme přidat: nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr

Na potření koláče

  • Marmeláda
  • Ovoce dle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravíme těsto ze všech ingrediencí. Zhruba 2/3 těsta vyválíme na velikost plechu. Vyválené těsto vložíme do vymazaného a vysypaného plechu.
  2. Těsto potřeme marmeládou a posypeme ovocem. Zde si můžeme vyhrát. Ovoce lze použít čerstvé, mražené, zavařené nebo dokonce nemusíme používat žádné a koláč pouze potřít marmeládou. Při použití mokrého ovoce, u kterého hrozí, že pustí vodu, doporučuji ovoce smíchat s trochou strouhanky. TIP! pro milovníky čokolády: zkuste místo marmelády použít čokoládovou pomazánku.
  3. Jakmile máme připravenou část s marmeládou, tak ze zbylého těsta vytvoříme dlouhé válečky, které klademe do tvaru mřížky na celý koláč. Já jsem válečky tentokrát dávala vyválené (placaté), ale to není nutné dělat. Esteticky lépe vypadají válečky nevyválené.
  4. Pečeme na 190 stupňů, 20-30 minut, až do té doby než těsto do růžova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *