Srpnové bylinkaření: Jaké bylinky stihnete sebrat a usušit?

květoucí oregáno - pixabay

Ani v srpnu není pozdě na bylinkaření. Takže jestli jste dosud otálely, nezoufejte, zahrádky, louky a lesy pořád ještě nabízejí přehršle léčivých rostlin, které si můžete nasbírat, usušit nebo naložit do oleje.

Dobromysl a tymián

Mnoho bylinek můžeme ze zahrádky sklízet po celé léto. Do této skupiny patří například oregano, tymián, máta či meduňka. Oregano neboli dobromysl se uplatní nejen jako koření na pizzu nebo do těstovinových omáček, ale i jako silný přírodní prostředek ulevující při křečových stavech všeho druhu – od křečí v končetinách po silné menstruační křeče. A český název dobromysl nedostala bylinka jen tak nadarmo – dobromyslový čaj totiž působí antidepresivně a také celkově posiluje imunitu. Také se vyplatí nasušit si všechny bylinky do zásoby na zimu. Tymián se vám bude hodit, až vás sklátí nachlazení či rýma, podobné účinky má i oregano. A samozřejmě je využijete i v kuchyni.

Máta a meduňka

Mátu a meduňku také můžete sklízet v srpnu. Jejich listy jsou sice nejvoňavější těsně před rozkvětem, ale obě bylinky můžete v kuchyni i v domácí kosmetice využívat celé léto. Čaj z jejich listů osvěžuje a uklidňuje, mátu byste ovšem neměly užívat při žaludečních potížích, protože v ní obsažený mentol příliš dráždí žaludeční sliznice a překyseluje žaludek. Z obou bylinek se dá také připravit osvěžující ledový čaj a lístky máty se používají do oblíbeného koktejlu mojito.

lichořešnice I. - pixabay

Lichořeřišnice

Další srpnovou bylinkou je lichořeřišnice. Tahle rostlina pocházející z Jižní Ameriky se do Evropy dostala koncem 16. století a většinou se zde pěstuje jako letnička, ačkoli existují i vytrvalé odrůdy. Bylinka je celá jedlá, včetně nádherně zbarvených květů, kterými můžete ozdobit dorty či moučníky nebo jimi ozvláštnit salát. Kromě toho je lichořeřišnice i silné přírodní antibiotikum, které pomáhá například při potížích s močovými cestami a čistí krev.

Nejlepší je samozřejmě čerstvá, ale na zimu si připravte lichořeřišnicovou tinkturu a nasušte si také něco do zásoby – až přijdou chřipky a nachlazení bude se vám hodit.

  • Tinkturu z lichořeřišnice připravíte velmi jednoduše – potřebujete k tomu jenom kvetoucí nať, líh nebo vodku a skleněnou lahvičku ideálně z tmavého skla. Nať napěchujte do lahve a zalijte lihem. Poté nechte sedm až čtrnáct dní louhovat a občas lahev protřepejte. Nakonec tinkturu sceďte a schovejte někde na tmavém a suchém místě.

Bylinky z lesa a z pole

V srpnu také dozrávají červené brusinky a právě v této době je nejlepší sbírat brusinkové listy, protože obsahují největší množství léčivých látek. Brusinky jsou známé svými podpůrnými účinky při léčbě infekcí močových cest.

Na okrajích polí také pořád ještě kvetou chrpy. Nálev z jejích modrých květů se dá využít jako obklad na bolavé a opuchlé oči – čaj nechte vychladnout, abyste se nepopálily, namočte do něj vatové tamponky a ty přiložte na oční víčka. Můžete si jím také opláchnout vlasy po umytí, chrpa jim dodá lesk a lehoučký namodralý třpyt.

chrpa - pixabay

Recepty z bylinek

A na závěr pár tipů na to, co si v srpnu z nasbíraných bylinek připravit

Meduňková leštěnka na nábytek

I něco na první pohled tak složitého jako je leštěnka na nábytek, si můžete připravit doma a to navíc ještě docela snadno. Při práci je jenom nutná zvýšená opatrnost, protože terpentýn i včelí vosk mají velmi nízký bod vznícení, kromě toho terpentýn patří mezi látky, které se velmi snadno vypařují, proto je třeba pracovat v dobře odvětrané místnosti.

  • Připravte si: 275 ml čistého terpentýnu,60 g včelího vosku, hrst čerstvých listů meduňky, 60 g nastrouhaného mýdla nebo mýdlových vloček, 275 ml vody
  • Postup: Z meduňky si připravíme výluh – list dáme do misky, přelijeme vařící vodou, zakryjeme a necháme 15 minut louhovat.Terpentýn a vosk roztavíme ve vodní lázni. Občas jemně promícháme. Mýdlové vločky a bylinný výluh rozehřejeme společně také ve vodní lázni.Obě směsi necháme trochu vychladnout a poté smícháme dohromady. Měla by vzniknout hustá pasta.Přelijeme do plechovky nebo sklenice nejlépe se šroubovacím uzávěrem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mojito

  • Na dvě sklenice si připravte: 8 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy, 8 cl cukrového sirupu (připraví se svařením cukru s vodou v poměru 1:1), 8 cl bílého karibského rumu, snítka máty, 2 měsíčky limetky i s kůrou, led
  • Postup: Do každé sklenice nalijte 4 cl limetkové šťávy a 4 cl bílého rumu. Ze snítky máty otrhejte lístky a spolu s měsíčkem limetky je přidejte do sklenice. Lístky můžete trochu promnout mezi rukama, aby máta vydala více svého aroma. Nakonec nasypte do sklenic led až téměř po okraj a dolijte studenou vodou.

Autorkou článku je Eliška Gregorová, foto: autorka a pixabay.com

Přidejte svůj komentář.