Když přijede Martin na bílém koni, kuchyní zavoní husa a zelí

animal-580375_960_720

Listopad je mnohdy uplakaný. Listí melancholicky padá k zemi. Na loukách levitují chuchvalce mlhy. Brzy se stmívá. Je to čas dobrého jídla a pití, přátelských rozhovorů u láhve vína a cappuccina se skořicí. Je to čas knížek a snění u zapáleného krbu nebo alespoň u svíčky. Pozvěte kamarády nebo rodinu ke stolu. Svatý Martin přiváží nejen sníh, ale i svatomartinské víno, husu se zelím nebo rohlíčky plněné mákem a povidly.

Jedenáctý listopad je den, kdy Martin přijíždí na bílém koni. Je to také Den válečných veteránů, kdy si lidé na jejich památku připínají na klopu kabátů vlčí mák. Svatý Martin byl vždy důležitým datem v kalendářích rolníků, sedláků a jejich pomocníků. Čeledínům a děvečkám ve svatomartinský čas končila roční služba u hospodáře. Za svou práci dostávali roční odměnu, a proto i bujaře oslavovali. Na svátečním stole nechyběla dozlatova vypečená husa se zelím. Pilo se pivo i víno.

Práce na polích skončily, brzy se stmívalo a lidé měli čas věnovat se drobným pracím: opravovalo se zemědělské náčiní, tkalo se, dralo se peří a při tom se vyprávěly pohádky i příběhy, ze kterých mrazilo. K dobrému příběhu patří dobré jídlo. Pojďme si napřed vyprávět, kdo to svatý Martin byl a proč se slaví jeho svátek. Potom si upečeme husu a svatomartinské rohlíčky.

vino

Legenda o svatém Martinovi

Martin Tourský byl syn římského důstojníka. Narodil se roku 316, právě 11. listopadu. Jako jeho otec i on se stal římským vojákem. Příběh říká, že proti své vůli. Jedné chladné noci zahlédl nahého žebráka, rozpůlil svůj plášť a jednu polovinu mu podal. Příští noc se mu ve snu zjevil Ježíš Kristus oděný právě do této poloviny pláště.

Martin se nechal pokřtít, odešel z armády a vydal se na cesty Evropou. Většinu svého života strávil ve Francii. Byl poustevníkem i biskupem. Zemřel v osmdesáti letech. Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus i vinařů. Je zobrazován na koni, pouze s jednou půlkou pláště.

duck-1549104_960_720

Svatomartinská husa nadívaná jablky

Svatomartinská husa patří k tradičním podzimním jídlům. Někde se jen tak upekla a přiložilo se k ní zelí (nejlépe červené) a knedlíky. Jinde se nadívala – třeba jablky nebo kaštany. A proč právě husa? Jedna legenda říká, že Martina při kázání rušily husy natolik, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda říká, že Martin byl natolik skromný a nechtěl se stát biskupem, že se schoval v husníku. Husy ho ale prozradily.

Na nadívanou svatomartinskou husu s jablky budete potřebovat:

  • husu,
  • 3 jablka
  • sůl a kmín

Postup: Husu očistěte, osolte ji a okmínujte. Do husy vložte omytá jablka, která rozkrojíte na půl a vyndáte z nich jádřince. Husu položte do pekáče na prsa, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby rozehřáté asi na 180 až 200°C. Během pečení husu podlévejte a jemně ji také propíchávejte kůži, aby z ní dobře vytékal tuk (ovšem pozor, nikdy ne příliš do masa, aby nebyla suchá). Husu můžete také potírat medem rozmíchaným s trochou červeného vína. Upečená husa dobře chutná s knedlíky a s červeným zelím.

rohlicky

Svatomartinské rohlíčky z lásky

Na svátečním stole nechybělo ani mladé svatomartinské víno nebo tradiční svatomartinské pečivo ve tvaru rohlíčků. Velký rohlík, který byl plněný mákem nebo povidly, dostávali čeledínové nebo děvečky, které se u hospodáře loučili se službou. Svatomartinskými rohlíčky obdarovávala děvčata své milé.

Na svatomartinské rohlíčky budete potřebovat:

  • 400 g mouky
  • 250 másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetku soli
  • povidla
  • vejce

Postup: Do misky prosejte mouku, přidejte na kousky nakrájené máslo, přilijte smetanu a přidejte špetku soli. Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v lednici. Těsto si rozdělte na šest dílů, každý díl rozválejte do kruhu a vykrojte trojúhelníčky. Na širší stranu položte povidlovou náplň a rohlíčky smotejte. Před pečením potřete vajíčkem. Pečte na 180°C zhruba 20 minut. Pocukrujte. Jsou dobré s bílou kávou (meltou).

Autorkou článku je Jana Poncarová. Foto: Pixabay.com

Přidejte svůj komentář.