Podzim je plný darů. Zahradníci sklízejí plody své práce – kořenovou zeleninu, cibuli, zelí, červenou řepu, dýně. Dozrávají jablka a hrušky. Září tak skýtá tolik chutí a vůní. Neopomínejte je. Dnes jsem při procházce se psem podzimní krajinou přemýšlela nad tím, co s červenou řepou a hlávkovým zelím. Salát. Tady je recept.
Žádné dlouhé povídání. Všichni víme, že červená řepa i hlávkové zelí jsou skvělé. Sezónní zelenina plná šťavnatých vitamínů. Protože se ochladilo letos téměř ze dne na den, hodně lidí kolem vás možná posmrkává, pokašlává. A takový salát je skutečně nejlepším zdrojem vitamínů.
Tip: Jak si užít podzim?
Recept na salát ze zelí a červené řepy
- Potřebovat budete: čtvrt hlávky bílého zelí, jednu středně velkou červenou řepu, půlku cibule, petrželovou nať, sůl, ocet, cukr, pepř, jogurt.
- Postup: zelí nakrouhejte, řepu oloupejte a nastrouhejte, do misky se zelím a řepou přidejte najemno pokrájenou cibulku. Připravte si tradiční zálivku ze soli, octa a cukru. Přidejte trochu pepře. Vlijte na salát, přidejte pár lžic bílého jogurtu a promíchejte.
Mezitím si uvařte vejce natvrdo. Na talíř vložte salát, navrch vajíčko a podávejte s celozrnným pečivem nebo chlebem.
Autorkou článku je Jana Poncarová