Jak dobře spát? Tradiční i novátorské recepty

Pro celoživotní vitalitu je nezbytné zdravě jíst, sportovat, nekouřit a dobře spát. Dnes se zaměříme na poslední jmenované: vydatný spánek, hlavní předpoklad síly a výkonnosti v následujícím dni. Jak tedy dobře spát?

Problémy se spánkem dnes uvádí každý třetí dospělý člověk, ženy až 8× častěji než muži. Stupňují se s věkem, ale zkušenosti s nespavostí mají i mladí lidé, když jsou vystaveni psychické zátěži, například před zkouškami.

Dlouhodobá „spánková“ opatření

Chcete-li se vyhnout medikamentům, které způsobují závislost, zaměřte se na dodržování rituálů před spaním. Patří k nim teplá koupel, vyvětraná ložnice, zatemnění a pozitivní myšlenky. Dobrou lehkou večeří je banán s obsahem tryptofanu, který uvolňuje. Spánek podporují minerály (hořčík a vápník, železo), aromaterapie (levandulový, heřmánkový či nerolový olej nakapaný na kapesník) a bylinky (meduňka, kozlík lékařský, chmel, mučenka). Ty se dají užívat v čajích i kapkách, což je asi lepší z důvodu potřebného omezování tekutin před spaním. Možná využijete na noc i ponožky proti studeným nohám a toto opatření propojíte s užitečným krémováním pat.

Ačkoliv je pohyb všeobecně prospěšný, večer se má fyzická aktivita zredukovat, kromě sexu, který následně působí na spánek pozitivně. Žádoucí je navodit atmosféru klidu, třeba díky relaxační hudbě nebo některé z meditačních technik, vyčkat na únavu a teprve potom ulehnout.

Terapeut Libor Hyjánek doporučuje Silvovu metodu: „Mezi její základní techniky patří Kontrola spánku, která dokáže navodit spánek kdykoliv a kdekoliv bez použití léků. Zajímavá je i Kontrola probuzení a Kontrola bdění neboli mentální sprcha k odstranění únavy během dne.“ Internetem se šíří také metoda 4-7-8, která slibuje usnutí do 1 minuty (spočívá ve dvou až čtyřech sériích nádechu, zadržení dechu a hlasitého výdechu na příslušný počet sekund).

Dobrý spánek podmiňuje i přirozená poloha těla a správná pozice páteře. Určitě se vyplatí investovat do dobré postele a matrace. Ženám i mužům s průměrnou váhou většinou vyhovují matrace tvrdosti 2 nebo 3 – polyuretanové, sendvičové, pružinové nebo ze studené pěny. Přitom každý z partnerů by měl mít svou matraci vybranou podle osobních potřeb, aby se při spánku nerušili. Trendem se stávají dokonce oddělené ložnice, ale podle odborníků je zdravější společný spánek partnerů. Takové uspořádání však může přinést užitek jako zpestření intimního života, v případě odlišných biorytmů, při nemoci nebo péči o malé dítě.

Pokud vás ale špatný spánek trápí déle než měsíc, případně užíváte prášky na spaní, které už nepomáhají, vyhledejte lékaře, abyste vyloučili tělesné příčiny (zvýšenou funkci štítné žlázy a jiné).

První pomoc při potížích s usnutím – bez chemie

Navzdory všem dlouhodobým opatřením se někdy stane, že spánek prostě nepřichází. Nebo spíte dvě, tři hodiny, a pak už to nejde. Převalujete se a čas letí jako splašený. Nervozita stoupá, protože víte, že to přes den „odskáčete“. Budete unavení, neschopni tvůrčích myšlenek, natož akcí. A je-li v plánu zkouška, prezentace nebo něco podobného, může to být opravdu vážný problém.

Jedna moje známá v těchto situacích radí: „Na to je nejlepší knížka.“ Také příbuzná, když časně ráno odlétala na služební cestu a před tím špatně spala, používala metodu krátké četby. Po opakovaném vyzkoušení můžu říci, že skutečně zabírá. Spočívá v tom, že odejdete někam mimo lůžko, rozsvítíte lampu a chvíli čtete. Cokoliv oddechového, třeba časopisový článek o cestování nebo Pohádky z mechu a kapradí. Vtip spočívá v tom, že pro ten okamžik vytěsníte z hlavy nervozitu či obavy a dostanete do ní jiné myšlenky. Za chvíli se vrátíte do postele a necháte je doznít (například: „Ó, Mauricius, fakt nádhera…“ nebo: „Křemílek, to je ten vyšší, hubený, a Vochomůrka vypadá spíše jako kulička…“). Vzápětí se vám určitě podaří šťastně usnout.

Tip navíc: kvašená zelenina – pickles

Nejspíš jste už slyšeli o léčivé síle kvašené zeleniny neboli pickles. K její přípravě, která je snadná, potřebujete asi kilogram vhodné zeleniny, například mrkev, zelí, kedlubnu, červenou řepu, ředkev, cibuli, křen…, lžičku mořské soli, kmín a keramickou nádobu na kvašení nebo velkou sklenici. Postupujte podle receptů z internetu, nebo si pickles kupte ve zdravé výživě.

A teď to nejdůležitější, totiž účinky. Mléčné kvašení, které zeleninu konzervuje, posiluje imunitu, trávení, čistí krev a regeneruje buňky. Díky konzumaci kvašené zeleniny vás zaplaví svěžest, budete lépe odolávat stresu a také dobře spát. Patří to ovšem k opatřením dlouhodobějšího charakteru, k celkově zdravému životnímu stylu. Pokud nejste zvyklí, přímo před spaním kvašenou zeleninu radši nejezte J.

Autorkou článku je Eva Lhoťanová, foto: pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.