S pohankou v těle žijeme déle, říká Zdeněk Šmajstrla

Mimořádným léčebným účinkům nenápadné rostliny pohanky zasvětil mlynář Zdeněk Šmajstrla celý svůj život a napsal o ní také knihy. Pohankový mlýn ve Frenštátě pod Radhoštěm, o který se dnes stará 5. generace mlynářů, navštívily už statisíce lidí.

Pohanka se tu zpracovává mechanickým způsobem od roku 1861. Díky tomu v ní zůstávají zachovány veškeré cenné látky, což jako spotřebitelé ještě umocníme tím, že pohanku v žádném případě nevaříme, pouze zalejeme vařící vodou a necháme nabobtnat.

Pohanka je hodnotná a navíc bezlepková potravina, která obsahuje rutin, cholin, vitamíny B1, B2, B6, B12, E, a z minerálů vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan či zinek. Působí příznivě na cévy, trávení, játra, snižuje riziko infarktu, mozkové mrtvice a dalších civilizačních nemocí.

Zdeněk Šmajstrla vysvětluje: Pohanka funguje v zažívacím traktu jako hygienická služba s mechanickou i biochemickou čisticí funkcí. Urychluje metabolismus a je schopna na sebe vázat toxické látky, hlavně tuky a cholesterol. Častým zařazením pohanky do výživy lze předejít rakovině tlustého střeva a předčasnému kornatění cév. Zkrátka, s pohankou v těle žijeme déle.“

Smajstrla1_E.Lhotanova

Tipy na využití pohanky lámanky, kroupy, krupice i pohankové instantní kaše

V současnosti slaví svůj velký návrat jednoduchá a zdravá strava našich babiček. Právem do ní náleží také pohanka (anglicky buckwheat), jejíž kuchyňské využití je rozmanité a dá se přizpůsobit dětem, dospělým, seniorům i nemocným.

  • Pohanka lámanka je využitelná v jogurtech namísto vloček, do polévek, kam se vsype až po uvaření a nechá „dojít“, nebo jako příloha k masu. Hrnek pohanky zalejte hrnkem a půl převařené vody, mírně osolte a můžete přidat zeleninu.
  • Pohanka kroupa poslouží jako příloha nebo do různých receptů místo krup. Základní příprava je stejná jako u pohanky lámanky.
  • Pohanka krupice je výborná jako kaše, kdy se vmíchá do horkého, převařeného mléka. Zkuste z ní udělat také tvarohové nebo bramborové knedlíky, podobně jako z hrubé mouky.
  • Pohanková kaše se zamíchá do horkého mléka nebo vody (bez vaření). Můžete ji využít i k zahuštění polévek nebo omáček.

Recept na snídani z pohanky-lámanky od mlynáře Šmajstrly

Zdeněk Šmajstrla má v zásobě mnoho receptů z pohanky, královny zdravé výživy, jak ji nazývá. Jeden je na rychlou snídani, ověřený zdroj energie: nasypte pohanku-lámanku na talíř, zalejte ji převařenou vodou, nechte 5 minut nabobtnat a doplňte oříšky, rozinkami, ovocem, nebo naopak zeleninou. Nepřidávejte cukr ani sůl – nechte vyznít harmonie přirozených chutí.

Autorkou článku je Eva Lhoťanová, www.evalhotanova.cz, foto: autorka a pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *