Jednoduchý a rychlý recept na bezmasé jídlo.
S receptem si můžete hrát a různě jej obměňovat, já vám níže dám variantu, která chutná u nás doma.
Potřebujeme:
- 500 g halušek
- 100 g čedaru a 100 g ementálu/eidamu/goudy na kostičky
- 200 g zakysané smetany
- 2 vejce
- Trochu mléka na zředění
- Sůl, pepř, koření dle chuti (já použila rozmarýn)
- Máslo na vymazání
Příprava surovin:
Halušky: Můžete koupit již hotové, které připravte podle návodu na obalu. Chutnější varianta je vytvořit si domácí halušky doma.
Sýry (čedar, ementál): Sýr nakrájíme na kostičky, případně nastrouháme nahrubo. Lze použít jakýkoli tvrdý sýr dle vaší chuti nebo podle toho, co zrovna máte doma. Dělala jsem i variantu čedar a sýr na grilování (podobný sýru Jadel) a bylo to výborné.
Postup:
V míse si připravíme zakysanou smetanu, kterou ochutíme dle chuti – sůl, pepř, koření (rozmarýn). Do smetany přimícháme rozkvedlaná vejce a pořádně zamícháme, aby se vše propojilo. Pokud vám bude připadat směs moc hustá, můžete naředit mlékem (kdykoli během přípravy). Nakonec přidáme sýry a halušky a znovu zamícháme.
Takto připravenou směs dáme do vymazané formy, vložíme do trouby a pečeme na 200 °C, cca 20-30 minut podle toho, jak chcete mít zlaté okraje. My je milujeme hodně připečené. Podáváme samostatně nebo jako přílohu ke kuřecímu masu.