Zapečené halušky se sýrem a zakysanou smetanou

Jednoduchý a rychlý recept na bezmasé jídlo.

S receptem si můžete hrát a různě jej obměňovat, já vám níže dám variantu, která chutná u nás doma.

Potřebujeme:

  • 500 g halušek
  • 100 g čedaru a 100 g ementálu/eidamu/goudy na kostičky
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • Trochu mléka na zředění
  • Sůl, pepř, koření dle chuti (já použila rozmarýn)
  • Máslo na vymazání

Příprava surovin:

Halušky: Můžete koupit již hotové, které připravte podle návodu na obalu. Chutnější varianta je vytvořit si domácí halušky doma.

Sýry (čedar, ementál): Sýr nakrájíme na kostičky, případně nastrouháme nahrubo. Lze použít jakýkoli tvrdý sýr dle vaší chuti nebo podle toho, co zrovna máte doma. Dělala jsem i variantu čedar a sýr na grilování (podobný sýru Jadel) a bylo to výborné.

Postup:

V míse si připravíme zakysanou smetanu, kterou ochutíme dle chuti – sůl, pepř, koření (rozmarýn). Do smetany přimícháme rozkvedlaná vejce a pořádně zamícháme, aby se vše propojilo. Pokud vám bude připadat směs moc hustá, můžete naředit mlékem (kdykoli během přípravy). Nakonec přidáme sýry a halušky a znovu zamícháme.

Takto připravenou směs dáme do vymazané formy, vložíme do trouby a pečeme na 200 °C, cca 20-30 minut podle toho, jak chcete mít zlaté okraje. My je milujeme hodně připečené. Podáváme samostatně nebo jako přílohu ke kuřecímu masu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *