Vánoční cukroví podle prvorepublikové ikony Sandtnerové

Kdyby Marie Janků-Sandtnerová žila dnes, bezpochyby by byla foodblogerkou s desítkami, ne-li stovkami, tisíc fanoušků. Prvorepubliková ikona je autorkou stovek receptů a několika úspěšných kuchařek. Jednu jsem našla na chalupě. A letos peču vánoční cukroví podle Sandtnerové.




Kuchařka Marie Janků-Sandtnerové, ve které jsem si včera listovala, byla vydaná v roce 1941. Za války. Je věnovaná „všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů“.

Na vánoční nebo čajové cukroví používala Sandtnerová často žitnou mouku, med a nikde není uvedený ztužený tuk, ale poctivé máslo.

Vybrala jsem 3 recepty na vánoční cukroví, které letos zkouším.

sandnterová

Malé perníčky

  • 30 dkg žitné mouky
  • 15 dkg cukru
  • 6 dkg másla
  • Lžíce prášku do pečiva
  • 12 dkg medu
  • Lžíce tlučeného perníkového koření (skořice, anýz, hřebíček, nové koření)
  • Lžíce citronové kůry
  • 2 vejce
  • Mandle

Na vál si připravte žitnou mouku, cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru, perníkové koření. Udělejte důlek, pokrájejte máslo, přidejte med a vypracujte tuhé těsto. Vyválejte. Formičkami vykrajujte různé tvary na povoskovaném papíře pečte v dobře vyhřáté troubě. Před pečením můžete ozdobit mandlemi. Až je vytáhnete z trouby, potřete našlehaným vajíčkem.

Ovesné kopečky

  • 6 dkg másla
  • 15 dkg cukru
  • 2 vejce
  • Lžíce vanilky
  • 16 dkg ovesných vloček
  • 10 dkg kokosové moučky

Utřete máslo, přidejte vejce, cukr, vanilku, špetku (Sandtnerová píše „zrnéčko“) soli a třete 15 minut, pokud budete třít ručně. Protože asi nebudete, třete, dokud nevznikne hezky utřená hmota. Potom vmíchejte ovesné vločky a kokos. Z těsta vykrajujte lžící kousky, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, lehce přimáčkněte a pečte do růžova. Pocukrujte nebo obalte v cukru.

Tip na vánoční dárky!

Darujte čtení. Třeba e-book Povídkářky nebo jiné knihy ze SIDI Shop.

23030859_10212831733379569_2098646496_o

Skořicové hvězdičky

  • 14 dkg mouky
  • 14 dkg cukru
  • 14 dkg mandlí
  • Lžíce citronové kůry
  • 0,5 dkg skořice
  • 1 hřebíček
  • 14 dkg másla
  • 2 žloutky
  • 1 dkg drobného krystalového cukru

Na vál dejte mouku, moučkový cukr, jemně strouhané mandle, skořici a tlučený hřebíček, citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, žloutky a vypracujte těsto, které dejte do chladu ztuhnout. Potom těsto na 1 cm silně vyválejte, vykrájejte formičkou hvězdičky. Pečte na pečícím papíru, před pečením potřete každou hvězdičku lehce vodou a posypte povrch cukrem. Pečte dorůžova.

Autorkou článku je Jana Poncarová, foto: autorka a Pixabay.com

One thought on “Vánoční cukroví podle prvorepublikové ikony Sandtnerové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.