Kdyby Marie Janků-Sandtnerová žila dnes, bezpochyby by byla foodblogerkou s desítkami, ne-li stovkami, tisíc fanoušků. Prvorepubliková ikona je autorkou stovek receptů a několika úspěšných kuchařek. Jednu jsem našla na chalupě. A letos peču vánoční cukroví podle Sandtnerové.
Kuchařka Marie Janků-Sandtnerové, ve které jsem si včera listovala, byla vydaná v roce 1941. Za války. Je věnovaná „všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů“.
Na vánoční nebo čajové cukroví používala Sandtnerová často žitnou mouku, med a nikde není uvedený ztužený tuk, ale poctivé máslo.
Vybrala jsem 3 recepty na vánoční cukroví, které letos zkouším.
Malé perníčky
- 30 dkg žitné mouky
- 15 dkg cukru
- 6 dkg másla
- Lžíce prášku do pečiva
- 12 dkg medu
- Lžíce tlučeného perníkového koření (skořice, anýz, hřebíček, nové koření)
- Lžíce citronové kůry
- 2 vejce
- Mandle
Na vál si připravte žitnou mouku, cukr, prášek do pečiva, citronovou kůru, perníkové koření. Udělejte důlek, pokrájejte máslo, přidejte med a vypracujte tuhé těsto. Vyválejte. Formičkami vykrajujte různé tvary na povoskovaném papíře pečte v dobře vyhřáté troubě. Před pečením můžete ozdobit mandlemi. Až je vytáhnete z trouby, potřete našlehaným vajíčkem.
Ovesné kopečky
- 6 dkg másla
- 15 dkg cukru
- 2 vejce
- Lžíce vanilky
- 16 dkg ovesných vloček
- 10 dkg kokosové moučky
Utřete máslo, přidejte vejce, cukr, vanilku, špetku (Sandtnerová píše „zrnéčko“) soli a třete 15 minut, pokud budete třít ručně. Protože asi nebudete, třete, dokud nevznikne hezky utřená hmota. Potom vmíchejte ovesné vločky a kokos. Z těsta vykrajujte lžící kousky, pokládejte na plech vyložený pečícím papírem, lehce přimáčkněte a pečte do růžova. Pocukrujte nebo obalte v cukru.
Tip na vánoční dárky!
Darujte čtení. Třeba e-book Povídkářky nebo jiné knihy ze SIDI Shop.
Skořicové hvězdičky
- 14 dkg mouky
- 14 dkg cukru
- 14 dkg mandlí
- Lžíce citronové kůry
- 0,5 dkg skořice
- 1 hřebíček
- 14 dkg másla
- 2 žloutky
- 1 dkg drobného krystalového cukru
Na vál dejte mouku, moučkový cukr, jemně strouhané mandle, skořici a tlučený hřebíček, citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, žloutky a vypracujte těsto, které dejte do chladu ztuhnout. Potom těsto na 1 cm silně vyválejte, vykrájejte formičkou hvězdičky. Pečte na pečícím papíru, před pečením potřete každou hvězdičku lehce vodou a posypte povrch cukrem. Pečte dorůžova.
Autorkou článku je Jana Poncarová, foto: autorka a Pixabay.com
Díky Jani za krásné recepty.?
Posílám pozdrav E