Upeč třeba kváskový chleba!

,,Dělání, dělání, všechny smutky zahání…“ broukám si, když vyndávám z trouby voňavý, slunečnicovými semínky sypaný, kváskový chleba a v duchu přemýšlím, s čím si ho dám dnes k večeři. Protože nad vlastnoručně zadělaný a upečený chleba prostě není!+ RECEPT na kváskový chléb




Pečení kváskového chleba u mě zdomácnělo velmi rychle. V září tomu bude rok, co mi kolega z práce donesl recept a malou skleničku s kváskem, charakteristickým především vůní mého oblíbeného burčáku. Nakoupila jsem potřebné suroviny, formu na pečení a plná odhodlání a zvědavosti se vrhla do díla. Stěží dokážu popsat radost a pýchu, když jsem svůj první kváskový chleba vyklopila z formy J Je to trochu jiný chleba, než na který jsme zvyklí. Trochu mazlavý, nakyslý, ale chuťově naprosto výborný! A navíc nám doma vydrží mnohem déle, než běžný chleba z obchodu.

Nenahraditelný kvásek

A co že to ten kvásek vlastně je? Z odborného hlediska se jedná o zkvašenou směs žitné mouky a vody (v poměru 1:1). Ke kvašení dochází díky přirozené existenci divokých bakterií na povrchu obilných zrn a ve vzduchu. Pak už je zapotřebí jen teploty okolo 30 °C a trpělivosti po dobu dvou dnů, než se nám kvásek doma pořádně zaktivuje (jak přesně na to, najdete třeba tady). Kvásek si tedy můžeme založit sami doma nebo o něj požádat někoho, kdo si kváskový chléb doma peče. Kvásek pak uchováváme v lednici, bez přikrmení (= přidání nové žitné mouky) vydrží asi dva týdny.

chléb

Pečení kváskového chleba krok za krokem

A teď už můžeme jít na pomalu věc. Ještě zkontrolujeme, zda máme potřebné suroviny – mouku (žitnou, špaldovou, pšeničnou celozrnnou…), drcený kmín, sůl a semínka, která máme rádi, nutností však nejsou. Dále už se jedná o v podstatě jednoduchý proces, který můžeme rozdělit do tří fází, a který nevyžaduje víc, než trochu našeho času. Přesněji řečeno potřebujeme plus mínus 18 hodin, 1 hodinu na práci a zbytek můžeme trávit odpočinkem, četbou nějaké zajímavé knížky, procházkou na čerstvém vzduchu nebo těšením se, až si ukrojíme krajíc!

Příprava kvásku

Řekněme, že je sobota a my bychom chtěli mít v neděli pečeno. Odpoledne tedy vyndáme kvásek z lednice, přidáme dvě lžíce žitné mouky a trochu vody a rozmícháme kvásek tak, aby jeho konzistence připomínala těsto na lívance. Přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat na kuchyňské lince.

Zadělání těsta

Ke kvásku se vracíme až večer. V míse si připravíme 500g mouky (u mě se osvědčila kombinace 200g žitné, 200g špaldové, 100g celozrnné pšeničné), přidáme lžičku soli, lžičku drceného kmínu, 500ml vody, 25/30g kvásku, což jsou asi dvě polévkové lžíce a podle chuti různá semínka slunečnicová, dýňová apod. Vše pořádně zamícháme, opět zakryjeme utěrkou a necháme přes noc odpočívat.

Pečení kváskového chleba

Ráno těsto přendáme do máslem vymazané formy (např. do větší formy na biskupský chlebíček), orosíme trochou vlažné vody a necháme těsto opět pod utěrkou ještě přibližně hodinu pracovat. Poté již vložíme do předem vyhřáté trouby na přibližně 235-240° a pečeme 30-35minut, vyklopíme a pečeme ještě 5-10minut na 180° z druhé strany.

chléb2

Proč jíst kváskový chléb?

Kváskový chléb je pro naše zažívání daleko přátelštější, než běžné pečivo. Neobsahuje droždí, žádné chemické přísady, aditiva, stabilizátory, regulátory chuti, prostě, co si zamícháme, to si také sníme. Zároveň snížíme příjem bílé mouky, což naše tělo také ocení. A samotné pečení se stane naším malým rituálem, který v této uspěchané době jistě každý uvítá!

Autorkou článku je Zuzana Jírová, foto: pixabay.com

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *