Udržitelnost – gastroodpad

Možná se k vám už doneslo, že od letošního roku mají obce a firmy povinnost třídit gastro odpad. Víte však, co to je a co do něj patří?

V poslední době se téma plýtvání s jídlem řeší více a více, což není divu. Množství nesnědeného a vyhazovaného jídla je veliké, že už vznikají i zajímavě projekty jako např. nesnědeno a podobně.

Co je to gastroodpad?

Gastro odpad je jednou z položek našich popelnic a tvoří ho nemalá část. Zároveň vzniká z nedojedených zbytků především v restauracích a jídelnách a ze zbytků při výrobě a úpravě potravin. Dále se jedná také o prošlé potraviny z obchodů. Zjednodušeně se jedná o zbytky z nedojedených jídel či zbytků vzniklých při jejich přípravě. Dá se říci, že gastro odpad je všude kolem nás, a i v našich domácnostech.

Co se z gastroodpadu vytváří?

Některé zdroje uvádí, že gastoodpad je energie budoucnosti. Možná ano, možná ne. Myslím si však, že ideální by bylo nemít gastroodpad a tím tedy neplýtvat jídlem. Je mi ale jasné, že to nelze, že to můžeme maximálně minimalizovat.

A co se tedy z gastroodpadu vyrábí? Z odpadu se vyrábí bioplyn, který se využívá dále na výrobu elektrické energie nebo tepla. V mnoha městech se využívá třeba jako pohon ve veřejné dopravě.

Pojem gastro waste

S gastro odpadem je také spojován pojem gastro waste. Ve své podstatě se jedná také o gastro odpad, nicméně je potřeba se nad tím zamyslet z jiného úhlu pohledu, a to je plýtvání jídlem. Kolik jídla vyhazují domácnosti do koše? Může se jednat o nedojedené zbytky vařeného jídla, studené večeře anebo třeba jen prošlé potraviny z lednice nebo spíže. I já se musím přiznat, že sem tam něco vyhodíme, protože na to v lednici prostě zapomeneme. A upřímně, to je právě jeden z mých cílů na letošní rok – myslet víc předem, abych nemusela potraviny vyhazovat. Je to hrozné kvůli přírodě, kvůli lidem/procesům, za kterých vyhozené jídlo vznikalo a v poslední řadě to mnohdy leze do peněz. Pojďte si tento cíl dát se mnou a snažte se omezit plýtvání právě v kuchyni.

Dobrá hospodyňka nevyhazuje

Plánování je základem pro minimální plýtvání. Potom se vám méně často stane, že něco vyhodíte. O plánování jídelníčku si můžete přečíst tady: Proč plánovat jídelníček a jak na to

Obecně se mi vždy vyplácí kupovat raději méně než více. Dokonce se mi osvědčilo, že se mi lépe vaří, „když nemám z čeho“. Většinou se mi povede vykouzlit tak dobré jídlo, že nechápu, jak je to možné. Zažili jste to také?

Úvodní foto: pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.