Slaná cuketová buchta

Cuketová sezóna je tady, a tak jako každý rok zkouším nové recepty. Člověk už totiž neví, co by z cuket udělal.

Kdysi dávno jsem dělala tzv. hubník, a tak mě napadlo si ho udělat i teď, bez hub ale s cuketou.

Ingrediencí jsem dala dost, ale můžete suroviny upravit dle sebe. Já jsem totiž dělala i „baby friendly“ variantu, do které jsem některé suroviny nedala vůbec. Jindy zase můžete přidat např. hlívu nebo si dovedu představit i nastrouhanou mrkev nebo řepu. Mouku nebo krupici lze částečně nahradit i strouhankou.

Potřebujete:

  • 2 ks větší cukety
  • 3 vejce vel. S
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1 hrnek krupice
  • 300 g sýr gouda nebo eidam
  • 1 ks mozzarella
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 10 stroužků česneku (dejte ale spíš podlé své chuti), případné použijte granulovaný 2 lžičky
  • 2 klobásy nebo jiná uzenina
  • 1 ks kypřicí prášek
  • 1 lžička drceného kmínu
  • trochu červené papriky a sůl dle chuti
  • máslo na vymazání plechu

Příprava surovin:

  1. Cuketu nastrouháme najemno, necháme odstát a poté vymačkáme přebytečnou vodu.
  2. Sýry nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
  4. Klobásy nebo uzeninu nakrájíme na drobné čtverečky.
  5. Česnek prolisujeme.
  6. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou.

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do jedné mísy a smíchejte je dohromady. Vznikne lepivá směs zhruba něco jako nádivka nebo směs na bramboráky. Záleží, jak mokrou cuketu budete mít a kolik použijete mouky/krupice.
  2. Směs dáme do vymazaného a vysypaného pekáče a uhladíme.
  3. Pečeme na 180°C než buchta zezlátne, trvá to asi 50 minut.
  4. Nakonec můžete ještě posypat sýrem.

A jaký je váš oblíbený recept z cukety?

Pokud hledáte další inspiraci, zkuste třeba tyto křupavé cuketové placky – jednoduchý a chutný recept, který určitě potěší.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.