Cuketová sezóna je tady, a tak jako každý rok zkouším nové recepty. Člověk už totiž neví, co by z cuket udělal.
Kdysi dávno jsem dělala tzv. hubník, a tak mě napadlo si ho udělat i teď, bez hub ale s cuketou.
Ingrediencí jsem dala dost, ale můžete suroviny upravit dle sebe. Já jsem totiž dělala i „baby friendly“ variantu, do které jsem některé suroviny nedala vůbec. Jindy zase můžete přidat např. hlívu nebo si dovedu představit i nastrouhanou mrkev nebo řepu. Mouku nebo krupici lze částečně nahradit i strouhankou.
Potřebujete:
- 2 ks větší cukety
- 3 vejce vel. S
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1 hrnek krupice
- 300 g sýr gouda nebo eidam
- 1 ks mozzarella
- 1 svazek jarní cibulky
- 10 stroužků česneku (dejte ale spíš podlé své chuti), případné použijte granulovaný 2 lžičky
- 2 klobásy nebo jiná uzenina
- 1 ks kypřicí prášek
- 1 lžička drceného kmínu
- trochu červené papriky a sůl dle chuti
- máslo na vymazání plechu
Příprava surovin:
- Cuketu nastrouháme najemno, necháme odstát a poté vymačkáme přebytečnou vodu.
- Sýry nastrouháme na hrubém struhadle.
- Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
- Klobásy nebo uzeninu nakrájíme na drobné čtverečky.
- Česnek prolisujeme.
- Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Postup:
- Všechny suroviny dejte do jedné mísy a smíchejte je dohromady. Vznikne lepivá směs zhruba něco jako nádivka nebo směs na bramboráky. Záleží, jak mokrou cuketu budete mít a kolik použijete mouky/krupice.
- Směs dáme do vymazaného a vysypaného pekáče a uhladíme.
- Pečeme na 180°C než buchta zezlátne, trvá to asi 50 minut.
- Nakonec můžete ještě posypat sýrem.
A jaký je váš oblíbený recept z cukety?
Pokud hledáte další inspiraci, zkuste třeba tyto křupavé cuketové placky – jednoduchý a chutný recept, který určitě potěší.