Reveň je skvělá! Zkuste rebarborový štrúdl

Už před pár lety jsem dostala reveň. Nebo rebarboru. To je jedno. A až letos peču rebarborový štrúdl. Zrovna voní v troubě. Večer si ho dám se sklenicí mléka. Jak rebarborový štrúdl upéct? Na co ještě reveň použít? A proč ji vlastně jíst?

Pozdní jaro je skvělé. Zahrádka už se sytě zelená a leccos nám dopřeje. Ovoce je ale poskrovnu, takže v půlce května přijde vhod reveň. Sklízí se řapíky (nikoli listy!) a připravuje se z nich třeba šmakózní marmeláda, kompot nebo limonáda.

Pro koho se reveň nehodí

Obecně se nedoporučuje lidem s onemocněním ledvin, protože obsahuje vysoký podíl kyseliny šťavelové.

Kdo by měl rebarboru jíst

Naopak je vítaná pro posílení imunity a na snížení cholesterolu. Rebarbora taky obsahuje spoustu vitamínu B3. Kromě toho v rebarboře najdeme hořčík, vápník nebo mangan.

P1160075

Recept na rebarborový štrúdl

Připravte si klasické štrúdlové těsto (a když nestíháte jako já, dovolte si ten luxus a upečte štrúdl z kupovaného listového těsta, ono se pro jednou nic nestane). Nastrouhejte jedno větší jablko. Rozinky namočte do rumu. Asi 3 až 4 řapíky rebarbory oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Těsto rozválejte do obdélníkového tvaru, položte nejprve tenkou vrstvu nastrouhaných jablíček, pak kostičky rebarbory, rozinky. Posypte třtinovým cukrem a skořicí. Za chviličku je hotovo.

Autorkou článku je Jana Poncarová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *