A je tu neodmyslitelně podzim a s ním spojené období různých respiračních onemocnění. Zároveň je období, kdy dozrává rakytník. Pojďme si tedy něco přečíst o tom, co mají tyto věci společného.
Rakytník řešetlákový
Rakytník se řadí mezi ovocné rostliny, které mají velké množství cenných látek. Je známí především pro své oranžové až červené plody. Na zahradách plní funkci ovocné a okrasné dřeviny. Je oblíbený pro svou odolnost, snáší nízké teploty, je schopen rychle tvořit porosty. Je vhodný na svazčitý terén, jelikož zabraňuje půdní erozi.
Vitamínová bomba
Rakytník podporuje přirozenou funkci imunitního systému, slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob a pomáhá zlepšit trávení. Mimo jiné „dužnina plodů obsahuje olej, který se používá při spáleninách, omrzlinách, žaludečních vředech, chorobách střevních cest a regeneraci tkání při ozařování. Plody obsahují mnoho organických kyselin a aminokyselin a dalších zdraví prospěšných látek“. (Dostupné z: https://www.zahradnictvi-spomysl.cz. [cit. 2024]) Neodmyslitelně tedy přispívá celkové odolnosti organismu.
Co obsahuje?
Kromě zmiňovaného rakytník obsahuje provitamin A (beta karoten), vitaminy D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.
Uplatnění rakytníku
„Z rakytníku se vyrábějí marmelády, džemy, šťávy, likéry a sirupy. Sušené plody se louhují na čaj, plody i listy se přidávají do čajových směsí pro podporu imunity nebo při nachlazení. Rakytníková šťáva se dá kromě přímé konzumace využít v kuchyni pro přípravu lahodných limonád, smoothies nebo orientálních pokrmů. Skvělá je kombinace rakytníkových plodů a medu.“ (Dostupné z: https://www.drmax.cz/. [cit. 2024])
Znáte rakytník a má ve vaší kuchyni stálé místo?
Úvodní foto: pixabay.com