Každý z nás byl někdy v kavárně nebo cukrárně, kde k objednanému nápoji dostal pytlíček cukru. Co s ním, když ale nesladíte?
Zbytečný odpad
Moje srdce vždy pláče, když vidím tolik zbytečných papírových pytlíčků na cukry. I z toho důvodu jsem si vždy říkala „nebudu je brát domů, protože akorát budu produkovat odpad“.
Vyhození nevyužitých pytlíků s cukry
Již v několika kavárnách se mi potvrdilo, že nevyužité cukry, které byly někomu servírované, tak podniky vyhazují. Důvod je jednoduchý. Mohou být „kontaminované“, takže je nemohou nabízet dalším zákazníkům. Kontaminované píšu do uvozovek, protože stačí, že jsou ohmatané nebo třeba pokapané. Důvod je to logický a vlastně i hygienický. V tomto případě moje srdce pláče ještě více, protože kromě papírového pytlíčku se vyhazuje i samotný cukr.
Hygienické nebo zbytečné
Co se týká vyhazování pytlíčků, sama nevím, co je správné. Někomu nemusí vadit použít pytlíky po někom před ním, jenže někomu to vadit může. Z pohledu hygienických norem jistě existují pravidla, jak s tímto nakládat.
Cukr do kapsy
Já si tedy vždy domů z kaváren a podobných podniků nosím suvenýry. Nevyužité cukry si jednoduše schovám do tašky a odnesu si je domů. Já je využívám v kuchyni při vaření.
Existují však i sběratelé, kteří sbírají různé druhy cukrů a sběratelé si tak rozšiřují své sbírky. Můžete se pozeptat ve vašem okolí a cukry třeba sbírat pro konkrétní osobu.
Med do kapsy
Ano, v některých podnicích dostanete k čaji med v plastovém kelímku. V tomto případě se chovám stejně. Navíc musím zdůraznit, že se někde ani nezeptají, zda o med máte zájem, prostě vám ho naservírují, a navíc si za něj naúčtují 5 Kč. Medy se dají skvěle využít na dochucení domácích moučníku nebo perníčků.
Tip – jak dál cukry využít?
Občas se tyto pytlíčky hodí na cestách nebo na výletech. Během zimy chodíme na výlety, při kterých nesmí chybět termoska s čajem. Pokud někdo z vašich přátel sladí, tak je to nejjednodušší varianta, jak cukr vzít s sebou, aniž byste museli brát jinou nádobu.
Dále se mi osvědčilo, že pokud často servírujete kávu nebo čaj například řemeslníkům/zahradníkům/komukoli a máte obavy, aby vám třeba nerozbili vaši krásnou cukřenku, můžete jim také dávat tyto balené cukry.
Určitě se zkuste někdy v kavárně podívat, jak to mají ostatní lidé. Prostě jen sledujte, co se děje kolem vás. Kromě zákazníků sledujte i číšníky, třeba budete překvapeni, jak to mají s hospodárností oni.
Foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí úvodního obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem