Pěstování bobkového listu: Vůně Středomoří u vás doma

Bobkový list známe hlavně jako koření do polévek, omáček nebo marinád. Jeho výrazná vůně a hořkosladká chuť dokáže pokrmu dodat úplně nový rozměr. Věděla jsi ale, že si můžeš bobkový list (vavřín vznešený) snadno vypěstovat i doma – v květináči na balkoně nebo přímo na zahradě?

Proč pěstovat bobkový list?

  • Vždy čerstvý po ruce – chuť čerstvého bobkového listu je výraznější a aromatičtější než u sušeného.

  • Dekorativní keř – krásně tvarovatelný, se sytě zelenými listy.

  • Nenáročná péče – pokud má dost světla a nezmrzne, bude růst spolehlivě.

  • Využití nejen v kuchyni – má i mírně antiseptické účinky, dá se použít i do domácích mastí či repelentů.

Jak pěstovat bobkový list doma?

1. Stanoviště

Bobkový list miluje slunce. V létě mu udělá dobře balkon nebo zahrada, v zimě chce světlo a chlad (10–15 °C), ale ne mráz.

2. Nádoba a půda

Pěstuj ho v květináči s dobrou drenáží – tedy s otvory a vrstvou štěrku na dně. Použij kvalitní zahradnický substrát s trochou písku.

3. Zálivka

Zálivka pravidelná, ale mírná – rozhodně nepřelévat. V zimě zalévat velmi střídmě.

4. Hnojení

Od jara do podzimu přihnojuj jednou za 3–4 týdny hnojivem na bylinky.

5. Střih a sklizeň

Listy můžeš začít sklízet, jakmile je rostlina dostatečně silná. Sklízí se jednotlivé, tmavě zelené, nepoškozené listy. Na podzim ji můžeš tvarovat řezem – krásně zhoustne.

6. Přezimování

Bobkový list není mrazuvzdorný. Na zimu ho přesuň dovnitř, ideálně do světlé, chladnější místnosti (veranda, chodba, zimní zahrada).

Jak bobkový list sušit?

  • Suš listy v tenké vrstvě na suchém, teplém místě bez přímého slunce.

  • Uchovávej v uzavřené sklenici na temném místě – tak si nejlépe zachová aroma.

Tip: Bobkový list jako dárek

Malý květináč s vavřínem je krásný a voňavý dárek pro každého milovníka vaření. Navíc se dá tvarovat jako bonsaj nebo malý stromek!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.