Vánoční atmosféra šimrá do nosu… Hospodyňky, jak jste na tom s vánočním pečením? U nás už to voní. Je to vůně hřebíčku, skořice, medu. Však víte, taková ta perníčková. Za chvíli si uvaříme yogi masalu a ochutnáme první perníček. Byla by škoda, abyste si je nedopřáli i u vás doma.
A výmluvy, že na to nemáte čas, neberu. Život je prostě otázkou priorit, jak se říká. Přišla jsem domů v půl páté, v kabelce koření do perníčků z místního kořenářství. Zadělala na těsto (vynechala doporučenou fázi odležení v lednici) a perníčky upekla. Ve tři čtvrtě na šest už jsem sklízela nádobí. Za tu hodinku námahy tohle voňavý vánoční pečivo rozhodně stojí.
A tady je ten slibovaný recept na perníčky. Z tradičních surovin. Žádná dietní verze. Čím kvalitnější ingredience použijete, tím budou perníčky lepší.
Recept na báječné vánoční perníčky
- 40 dkg hladké mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 6 dkg másla
- 2 vejce
- Tři až čtyři lžíce medu
- Dvě lžíce kakaa
- Lžíce perníkového koření
- Lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva bez fosfátů)
- Lžička skořice
Mouku smíchejte s kořením, jedlou sodou, kakaem a cukrem přidejte na kostky pokrájené máslo a zbytek ingrediencí. Vypracujte těsto. (Doporučení, že těsto je vhodné nechat přes noc odložit, vynechejte, pokud jste stejně nedočkavé jako já). Vyválejte placku asi na 4 mm širokou, vykrajujte různé tvary a pečte v předehřáté troubě. Po upečení potírejte vajíčkem. Zdobit můžete, i nemusíte. Ať vám chutnají! 🙂