Na co všechno se dá využít nať z ředkviček

Když přijde jaro a s ním i sezóna křupavých ředkviček, většina z nás sáhne po růžových kuličkách a nať bez milosti vyhodí. A to je obrovská škoda! Ředkvičková nať totiž není jen obyčejný „odpad“ – je plná vitamínů, chutná svěže a dá se použít hned na několik způsobů.

Do pesta, které má šmrnc

Zapomeňte na bazalku – zkuste si doma udělat pesto právě z ředkvičkových listů! Stačí je rozmixovat s olivovým olejem, česnekem, oříšky a trochou parmazánu. Výsledek je pikantní a originální chuť, kterou můžeš přidat do těstovin, na chleba nebo třeba k pečené zelenině.

Ředkvičkové pesto:

– nať z 1–2 svazků ředkviček
– 1 stroužek česneku
– 50 g slunečnicových semínek nebo kešu
– 30 g parmazánu
– 100 ml olivového oleje
– sůl, pepř, citronová šťáva

Polévka jako od babičky

Ředkvičková nať se skvěle hodí i do jarní polévky. Nakrájejte ji nadrobno a přidejte do vývaru těsně před koncem vaření – dodá polévce svěžest a špetku pálivosti. Anebo ji rovnou použijte jako hlavní složku pro krémovou zeleninovou polévku.

Krémová polévka z natě:

– 1 cibule
– 1 lžíce másla nebo oleje
– 2 brambory
– nať ze 2 svazků ředkviček
– 750 ml zeleninového vývaru
– sůl, pepř, muškátový oříšek
– trocha smetany

Smoothie pro odvážné

Chcete tělu dodat vitamínovou bombu? Přidejte pár listů natě do zeleného smoothie – spolu s jablkem, banánem a trochou citronové šťávy to překvapivě dobře funguje. Jen pozor, nať má výraznou chuť, takže začni radši menším množstvím.

Smoothie:

– hrst natě z ředkviček
– 1 banán
– 1 jablko
– šťáva z 1/2 citronu
– 200 ml vody nebo rostlinného mléka

Zeleninový základ do omelety, quiche, nádivky nebo špenátu

Nať z ředkviček můžeš podusit na troše oleje s cibulkou a přidat do vajíček, omelety nebo slaného koláče. Hodí se skvěle i do špenátu nebo nádivky. Skvělá volba, když chceš do jídla nenápadně propašovat něco zeleného.

Omeleta s natí a fetou:

– 2 vejce
– hrst nasekané natě
– 1 lžíce nasekané cibulky
– kousek fety
– sůl, pepř, olej

Jako posyp místo bylinek

Nakrájená čerstvá nať skvěle nahradí třeba petrželku nebo koriandr. Hodí se na brambory, těstoviny nebo i do salátů. Má lehce štiplavou chuť, která oživí i obyčejné jídlo. Pokud jí máte nadbytek, nebojte se ji zamrazit.

Máte nějaké další osvědčené tipy, jak využívat nať ze zeleniny?

Úvodní obrázek: vytvořeno pomocí Chat GPT


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.