Kopřivy, sběr a kuchyně

Kopřivy jsou známé svými blahodárnými účinky na zdraví. O to více, pokud se do jejich sběru pustíme na jaře, kdy se příroda probouzí a kdy obsahují nejvíce prospěšných látek.

Díky ní můžeme přilepšit našemu zdraví, má totiž vliv na celý náš organismus. Obsahuje vitamíny B, A, K, C, železo, hořčík a mnoho dalšího. Velmi dobře pomáhá s trávením a má pozitivní vliv na žaludek. Navíc je vhodná pro diabetiky, protože pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. A takto by se dalo pokračovat dále a dále. Kopřiva je prostě zelená super potravina.

Nejčastější způsoby použití kopřiv

Ze sušených nebo čerstvých kopřiv si můžete připravit čaj, který je výborný na čištění krve a organismu a také na imunitní systém.

Dále si kopřivy můžete přidat do jídel nebo salátů. Často se využívá jako alternativa špenátu.

Farmaceutické společnosti často využívají účinky kopřiv v kosmetice, a tak není nezvyklé objevit v drogerii např. kopřivový šampón.

Z kopřiv se dá připravit výborné hnojivo s využitím jak na zahradě, tak pro pokojové rostliny. Je to jednoduché, stačí do nádoby nacpat kopřivy a zalít je vodou (nejlépe dešťovou). Poměr kopřiv a vody naleznete na internetu (např. ¾ nádoby kopřiv a nádobu zalít až po okraj). Proces kvašení trvá cca 2 týdny. Samotný poměr vody a kopřiv si můžete upravit dle potřeby. Je však důležité, pokud uděláte hnojivo silné, tak jej před použitím zředit. Sílu hnojiva poznáte velmi dobře podle zvláštního „zápachu“.

Jaké nejjednodušší recepty si mohu připravit?

Kopřivu lze přidat do každého jídla, které doma chystáte dle vaší inspirace. Aby kopřivy nepálily, je dobré je před použitím spařit horkou vodou.

Níže je seznam 10 receptů, které jsem v minulosti zkoušela a stály za to. Jedná se o klasické recepty, do kterých pouze jako „upgrade“ přidáte kopřivy dle chuti.

  1. Bramborová kaše – k bramborám dejte uvařit i kopřivy a poté rozmačkejte a našlehejte spolu s nimi
  2. Kopřiva alá řízek – mladé rostlinky obalte v trojobalu a smažte – sice je to kalorická bomba, ale je to mňamka
  3. Nádivka do kuřete
  4. Vaječná omeleta – nevím jak vy, ale do omelety vždy přidávám, co mám doma, někdy je to rajče, někdy jarní cibulka a na jaře je to kopřiva
  5. Těstoviny/gnocchi se špenátem a kopřivami – použijte váš oblíbený recept, kde ke špenátu přidáte navíc kopřivy)
  6. Bramboráky nebo bramborové placky
  7. Kynuté/karlovarské knedlíky
  8. Sušená kopřiva – poslouží jako čaj nebo ji lze přidávat i do vaření jako koření
  9. Smoothie – připravte si vaše oblíbené smothie, do kterého mimo jiného přidáte i listy mladých kopřiv (vlastně to ani nepoznáte, že tam jsou)
  10. Polévkové krémy – zkoušela jsem přidávat např. do cuketové polévky a nebylo to špatné, třeba objevíte i jiný typ polévky

Tak co, vydáte se letos na sběr kopřiv? Zpracujete je ihned nebo si je schováte na později (sušené nebo například ve formě sirupu). Já letos jistě neopomenu bramborovou kaši, kterou mám nejradši.

Foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí všech obrázků a úvodního obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem.


One thought on “Kopřivy, sběr a kuchyně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *