Ještě ho stihnete. Sirup ze smrkových výhonků proti kašli

Zamilovala jste se do výroby domácích sirupů? Ten ze smrkových výhonků vám nesmí ve vaší domácí přírodní lékárničce chybět. Vyrobíte ho snadno ze tří ingrediencí. Tady je recept.




Spojte příjemné s užitečným. Vypravte se do lesa s košíčkem nebo textilní taškou. Najděte smrky obsypané světle zelenými výhonky. Sbírejte ohleduplně jen ty, které jsou menší než 5 centimetrů. Ke konci května už mohou být přerostlé a tmavnout. Staré receptáře říkají, že čas na jejich sběr je právě do konce května.

Kromě smrkových výhonků budete potřebovat už jenom citron nakrájený na kolečka a třtinový cukr nebo med. Loni jsem například vyráběla jitrocelový sirup, který jsem nakládala do medu. Recept je tady a jitrocel už je na některých místech připravený ke sběru. Tak neváhejte.

Ale zpátky k sirupu ze smrkových výhonků.

  • Smrkové výhonky opláchněte a nechte je pořádně okapat.
  • Připravte si čistou 5litrovou sklenici.
  • Na dno vložte vrstvu smrkových výhonku.
  • Posypte třtinovým cukrem, položte 2 až 3 kolečka citronu.
  • Vrstvěte, dokud není sklenice plná.

Poslední vrstvu zlehka přitlačte, zavíčkujte nebo převažte celofánem a postavte na okno na slunné místo. Asi po 2 až 3 týdnech se vytvoří hustá a dobrá šťáva. Sirup sceďte, slijte do menších lahví, zavřete a skladujte na chladném místě.

Co léčí smrkový sirup?

  • Je dobrý při kašli. Uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání.
  • Je plný vitamínu C. Proto posiluje obranyschopnost organismu.
  • Působí protirevmaticky. Uvolňuje i svaly, kterým ulevuje od bolesti.
  • Doporučuje se při zánětu šlach.

Co se smrkovým sirupem?

Dávejte si ho v zimě jako prevenci proti nachlazení a kašli. Můžete jím i sladit bylinkové nápoje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.