Jak už to tak v historii několikrát bylo, tak i currywurst nejspíš vznikl úplnou náhodou, sletem událostí.
Co je to currywurst?
Currywurst je opečená klobása, politá kečupem a posypaná kořením kari. Jako přílohu k ní nejčastěji najdeme hranolky, krokety nebo pečivo. Je to forma rychlého občerstvení typická především pro Německo.
Herta Heuwer
Herta Heuwer (19183-1999) je žena, která zákazníkům currywurst nabídla. Provozovala stánek s občerstvením a v roce 1949 zákazníkům tuto klobásu nabídla. Ta si během krátké chvilky získala velikou oblibu, že si svůj nápad nechala i patentovat pod názvem Chilliup, což je složenina ze slov chilli a ketchup.
Zdroj obrázku: https://image.bz-berlin.de
Maskování pro zákazníky
K tomuto „objevu“ významně přispěl i řezník Max Brückner, který v poválečném období vyrobil klobásu bez střívka, jelikož střívko bylo v té době nedostatkovým zbožím. A co je nové, toho se lidé bojí, takže o klobásy nebyl takový zájem. Po spojení s Hertou a přelití klobásy omáčkou šly klobásy najednou na odbyt.
Muzeum Currywurst
V letech 2009-2018 bylo v Berlíne muzeum. Zavřené bylo z finančních důvodů. Aktuálně je stále zavřené (rok 2024). Nicméně na počest Herty a jejího vynálezu je od roku 2003 na budově bývalé restaurace umístěna připomínková tabulka.
Zdroj obrázku: www.mdr.de
Úvodní foto: pixabay.com