Jak vznikl currywurst?

Jak už to tak v historii několikrát bylo, tak i currywurst nejspíš vznikl úplnou náhodou, sletem událostí.

Co je to currywurst?

Currywurst je opečená klobása, politá kečupem a posypaná kořením kari. Jako přílohu k ní nejčastěji najdeme hranolky, krokety nebo pečivo. Je to forma rychlého občerstvení typická především pro Německo.

Herta Heuwer

Herta Heuwer (19183-1999) je žena, která zákazníkům currywurst nabídla. Provozovala stánek s občerstvením a v roce 1949 zákazníkům tuto klobásu nabídla. Ta si během krátké chvilky získala velikou oblibu, že si svůj nápad nechala i patentovat pod názvem Chilliup, což je složenina ze slov chilli a ketchup.

Herta Heuwer (1913-1999) - die Erfinderin der Currywurst

Zdroj obrázku: https://image.bz-berlin.de

Maskování pro zákazníky

K tomuto „objevu“ významně přispěl i řezník Max Brückner, který v poválečném období vyrobil klobásu bez střívka, jelikož střívko bylo v té době nedostatkovým zbožím. A co je nové, toho se lidé bojí, takže o klobásy nebyl takový zájem. Po spojení s Hertou a přelití klobásy omáčkou šly klobásy najednou na odbyt.

Muzeum Currywurst

V letech 2009-2018 bylo v Berlíne muzeum. Zavřené bylo z finančních důvodů. Aktuálně je stále zavřené (rok 2024). Nicméně na počest Herty a jejího vynálezu je od roku 2003 na budově bývalé restaurace umístěna připomínková tabulka.

Gedenktafel für Herta Heuwer

Zdroj obrázku: www.mdr.de

Úvodní foto: pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.