Co vařit? Inspirace a recepty na léto

Také každou chvíli přemýšlíte nad tím, co budete vařit? A zvláště v těchto horkých dnech nemáte žádnou inspiraci a vlastně ani chuť stát u sporáku? Kdyby bylo na vás, odbyla byste se zeleninovým či těstovinovým salátem nebo jen kouskem pečiva, ale rodina si žádá pořádný oběd? Přináším vám tipy na dvě skvělá, mnou ozkoušená lehká letní jídla a jeden osvěžující nápoj.

Zapékaný losos s kuskusem a zeleninou

Pokud máte rádi rybu, následující recept je pro vás jako stvořený. Budete potřebovat:

  • hrnek zeleninového vývaru
  • filety z lososa
  • půl hrnku kuskusu
  • lžíci citronové šťávy
  • česnek, nasekané bylinky
  • nakrájená čerstvá rajčata, paprika, cibulka (zeleninu dle chuti)
  • sůl
  • 3 lžičky olivového oleje

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Začneme připravovat kuskus – nasypeme do misky, přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu, zakápneme olivovým olejem a nakonec zalijeme vývarem. Necháme 10 – 15 minut odstát. Poté do směsi přimícháme zeleninu a bylinky a osolíme. Přendáme do vymazané zapékací misky.

Lososa osolíme, potřeme olejem a pokapeme citronovou šťávou. Dle chuti můžeme použít koření a bylinky. Rybu položíme na připravený kuskus. Misku přiklopíme a necháme čtvrt hodiny zapékat.

Kuře v hrnci

Druhá letní rychlovka, na kterou zužitkujete navíc i přebytečné zásoby zeleniny. Nachystejte si:

  • 2 vykostěná kuřecí stehna
  • zelenina dle chuti – cuketa, mrkev, paprika, jarní cibulka, rajčata
  • žampiony nebo hlívu ústřičnou (houby nemusí být vůbec)
  • ½ citronu
  • česnek
  • bylinky – tymián, mletý černý nebo barevný pepř
  • máslo
  • brambory

Nejprve si rozehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si velký hrnec s poklicí, který je vhodný do trouby.

Maso rozkrojte na 4 díly, omyjte, osolte a opepřete. Připravte si zeleninu a houby – nakrájejte cuketu, mrkev, papriky, rajčata, cibulku, brambory i žampiony. Citron rozdělte na dvě části. Česnek můžete nakrájet nebo prolisovat.

Kastrol dejte na plotnu, rozehřejte máslo, vložte na něj kuřecí maso kůží dolů a dvě minuty opékejte dozlatova.

Maso obraťte, přidejte brambory a mrkev a další dvě minuty opékejte, dokud nezezlátne. Následně směs osolte a opepřete, přisypte zbytek zeleniny, citron, bylinky a česnek. Restujte další dvě minuty. Občas promíchejte. Nakonec (pokud máte) přidejte houby.

Vypněte plotnu, hrnec přiklopte poklicí a dejte na čtvrt hodinky zapékat do trouby. Před podáváním můžete pokapat olivovým olejem.

Letní osvěžení

Osvěžující nápoj se vždy hodí, ať už relaxujete u bazénu, nebo musíte sedět v kanceláři. Na ten náš budete potřebovat:

  • bílý jogurt (150g) – vychlazený
  • 100 ml studené vody
  • sušenou nebo čerstvou mátu
  • ¼ salátové okurky
  • špetku soli

Vezměte mísu, ve které smíchejte studenou vodu s jogurtem a solí. Okurku nezbavujte slupky, jen ji omyjte a nakrájejte na drobno. Přidejte k jogurtové směsi a nakonec ochuťte mátou. Takto připravený nápoj našlehejte a můžete nalévat.

Autorkou článku je Veronika Haláková. Foto: pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.