Bezový květ i plod pro zdraví a krásu
Už zase kvete černý bez a voní všude kolem. Chystáte se jej sbírat a slibujete si, že letos určitě nezapomenete na staré recepty z babiččina šuplíku?Udělejte si čas na důkladné zpracování květů a později i plodů! Budou se hodit i v zimě.
Černý bez má odpradávna široké využití v lidové medicíně i při tradičním domácím zpracování. Populární keřík na dálku šíří typický pach, který láká nejen včely z širokého okolí. Květy můžete sbírat už koncem května, na bezinky se vyplatí počkat do konce léta. O bezu psal již v prvním českém herbáři z roku 1517 humanistický lékař Jan Černý.
Plody z bezu barví látku i vlasy
Květy černého bezu jsou známé jako vynikající prostředek při nachlazení a chřipce. Podporují také důkladné vypocení organismu. Mají močopudné a čistící účinky, často se kombinují například s lipovými květy, vrbovou kůrou nebo mátou. Odvar z květů se používá i při zácpě a bolestech břicha, má lehce projímavé účinky. Je vhodný i při zkrášlujících a povzbuzujících koupelích a omývání aknózního obličeje. Čaj snadno připravíme ze sušených květů sbíraných na slunci přelitím jedné hrsti čtvrt litrem vroucí vody.
Plody černého bezu můžeme sbírat koncem léta nebo na podzim. Obsahují vitamíny A i C, volné aminokyseliny, pektiny, antokyany a také rutin, který je obsažen také v květech. Jsou tedy prospěšné i při onemocnění žil a celkově příznivě působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Kůra a listy pak ještě obsahují látky účinné proti bakteriím a některým houbám, proto je můžete využít i ke koupelím napadené a zanícené pokožky, a to jak u lidí, tak u zvířat. Čerstvé listy rozpařené v troubě se mohou přikládat na různé boláky a vředy. Odvar z kůry černého bezu se používá k odvodnění a při revmatismu. Připraví se krátkým povařením 5 g kůry ve čtvrt litru vody.
Čerstvé plody jsou projímavé, sušené mají opačný účinek. Odvar ze dvou lžic sušených plodů ve čtvrt litru vody je vhodný při průjmovém onemocnění, utišuje a působí močopudně. Plody celkově uklidňují a mohou podpořit zdravý spánek. Dají se zavařit jako kompot, džem nebo šťáva. Staří Slované používali bezinkovou šťávu i k barvení látek a vlasů.
V Mathioliho herbáři z roku 1562 se píše:
„Vnitřně požitý bez má velikou moc vyhánějící. Tak pití odvaru kořene bezového ve víně mocně vyhání vodnatelnost. Mazání šťávou z jahůdek dělá vlasy černé a mladistvé, listí bezové smíchané s ječnou moukou ukládá přílišnou horkost, hojí spáleninu, pokousání vzteklým psem a svaluje vředy. Lektvar z bezového květu otvírá ucpaná játra, rozhání větry a nadýmání břicha.“
Jak sbírat a sušit květy
Květy sbíráme za suchého a slunného počasí a sušíme je při pokojové teplotě zavěšené na šňůře anebo volně rozložené na stole na ubruse nebo prostěradle. Ideálním místem je podkroví. Počítejte s tím, že sušené květy mají silné aroma.
Jak připravit čaj
Hrst sušených květů spaříme ve čtvrt litru vroucí vody, po pár minutách scedíme a popíjíme.
Recept na bezinkovou šťávu z květů
Nasbírejte asi 30 ks čerstvých bezových květů, opatrně je omyjte ve studené vodě a zbavte broučků. Pyl se snažte ponechat. Spolu s na kolečka pokrájeným citronem, ideálně v bio kvalitě, vložte do hrnce a přelijte asi 2 litry převařené, ale již vychladnuté vody. Hrnec přikryjte a umístěte jej na chladné místo, například do sklepa nebo ledničky na 24 hodin.
Bezovou vodu slijte přes jemné síto nebo plátno do jiného hrnce a přidejte třtinový cukr. Uvádí se množství 1 kg na 1 litr, ale můžete jej použít daleko méně dle vlastního uvážení. Pomalu zahřívejte, míchejte a nechte cukr úplně rozpustit. Zahřátý a oslazený cukr můžete nalívat do předem připravených a důkladně vymytých sklenic, které po uzavření víka otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout. Poté uskladněte v chladu a suchu. Po otevření uchovejte v ledničce a rychle spotřebujte.
Recept na bezinkový sirup z plodů
Nasbírejte kilo plodů černého bezu, omyjte je a otrhejte na kuličky, které zalijte přiměřeným množstvím studené vody tak, aby byly v hrnci zcela ponořené. Přiveďte je k varu a pomalu na mírném ohni vařte asi dvacet minut. Poté důkladně přeceďte. Ke šťávě přimíchejte půl kila hnědého třtinového cukru, lžičku mleté skořice a šťávu ze dvou citronů. Pomalu míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Po vychladnutí plňte připravené sklenice, uzavřete a uchovejte v lednici.
Autorkou článku je Taťána Kročková, foto: pixabay.com a autorka