#2 Udržitelnost – Zero Waste životní styl

Co to znamená žít Zero Waste? Je to jen další anglický název nebo to má opravdu význam. To vše se dozvíte v dnešním článku.

Zero Waste

V doslovném překladu znamená „nulový odpad“. Jedná se o životní styl a směr, jak žít udržitelněji bez odpadu. Pokud někdo žije „zero waste“, snaží se o to, aby byly všechny produkty/odpad znovu využity nebo vůbec odpad nevznikl. Samotná recyklace a třídění odpadu je až poslední možnost před vyhozením do smíšeného odpadu. Ale i to je samozřejmě lepší cesta než netřídit vůbec. Jde tedy především o zamyšlení se nad tím, jak snížit odpad, který produkujeme. Důvody, proč je důležité snížit odpad si můžete dohledat na internetu. Rozhodně jich není málo.

V základu je Zero Waste postaveno na 5R. Některé zdroje uvádí i více než 5R.

  1. Refuse – Zamítnout (co nepotřebujeme)
  2. Reduce – Zredukovat (co potřebujeme a nemůžeme zamítnout)
  3. Reuse – Zužitkovat (co spotřebováváme a nemůžeme zamítnout nebo zredukovat)
  4. Recycle – Zrecyklovat (co nemůžeme zamítnout, zredukovat, nebo zužitkovat)
  5. Rot – Zkompostovat (zbytek)

Kupujeme tričko nebo jablko, jak budeme postupovat?

Pokud se tedy zamyslíme nad tím, že kupujeme nějakou věc a využijeme 5R metodu, může to vypadat nějak takto:

  1. Koupě trička: Opravdu to nové tričko musím mít? Tričko nepotřebuji, mám jich plno. Možná nějaké dostanu od kamarádky z druhé ruky. Tímto jsme úspěšně zamítli koupi už v prvním kroku a není třeba pokračovat dalšími kroky. Koupě jablka: Potřebuji jablko? Ano, budu dělat koláč.
  2. Jablko potřebuji. Kolik kusů opravdu potřebuji? Koupím ho vážené (bez odpadu, např. s využitím látkových pytlíků) nebo v igelitovém obalu? Tím, že nakoupíme jablka do vlastních obalů, tak redukujeme produkci odpadu. Tím, že nakoupíme pouze počet, který opravdu potřebujeme, tak tím redukujeme případný odpad, kdyby se nevyužitá jablka zkazila.
  3. Peču koláč. Jako odpad mi tu zbydou slupky od jablek a igelitový pytlík se značkou „vhodné k recyklaci do plastu“. Než odpad vyhodím, je důležitá otázka „nelze náhodou tento odpad využít jako něco dalšího?“ Řešením by mohlo být: Mám doma hlodavce, tak bude mít pěknou večeři a já nevyhodím slupky. Pytlík od jablek je čistý, takže jej mohu znovu použít, např. zabalit do něj balíček, který odešlete. Můžete jej vložit do koše (místo jiného pytlíku, který běžně kupujete), atd.
  4. Pokud bychom slupky od jablek ani pytlík nevyužili dále. Tak v tomto kroku teprve recyklujeme. Plast do plastu.
  5. V tomto kroku bychom slupky hodili do kompostu.

Myslím, že tento systém je například v kuchyni velmi oblíbený. Každá dobrá hospodyňka se snaží v kuchyni plánovat a vařit tak, aby zužitkovala všechny suroviny a vyhodila jich co nejméně.

Další jednoduché kroky

Nicméně i to, lze povýšit na jinou úroveň skrze zamyšlení se nad produkcí odpadu. Můžete začít třeba tím, že budete kupovat větší balení ovoce a zeleniny nebo naopak v případě kosmetiky menší balení s koncentrovaným produktem, protože už tím snižujete produkci odpadu.

Dalším skvělým krokem je nahradit jednorázové „cokoli“ znovupoužitelnou variantou. Například papírové utěrky nahradit látkovými. Pořídit si znovupoužitelný kelímek na kávu a při příští návštěvě vaší oblíbené kavárny si vzít kávu s sebou do vlastního obalu. Totéž lze aplikovat i na jídlo a krabičky na jídlo. Další jednoduchá věc je mít vždy po ruce mít látkovou tašku a tím redukovat množství jednorázových tašek. A věřím, že naleznete spoustu dalších variant, jak začít.

Na závěr

Jak už jsem zmiňovala v předchozím článku. Pokud se vám tento směr zalíbil. Tak určitě dělejte postupné kroky, které vás nebudou tolik omezovat, protože to je dobrá cesta, jak si získat rutinu a tyto činnosti tak zařadit do vašeho běžného života.

Na závěr bych ráda zmínila, že kolem sebe mám spoustu lidí, kteří se snaží vdechnout druhý život již použitým věcem a zároveň velmi dobře umíme jako národ třídit odpad. Existuje spousta organizací, které se zabývají projekty, jejichž základ je postaven na redukci odpadu. Myšlenka redukce odpadu je ale i o každém z nás. I kapka vody na poušti umí udělat velké divy…

Foto: pixabay.com. Děkujeme za poskytnutí obrázku zdarma, celý zdroj je pod tímto odkazem.


One thought on “#2 Udržitelnost – Zero Waste životní styl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.