Zbavte se zátěže a odlehčete tělu. Ukážeme vám, jak správně detoxikovat pomocí bylinek

sedmikráskový šaj

Každý rok se to opakuje a zkušenost s tím máme všichni. Po podzimní plískanicové depresi, následuje zimní spánek. A po něm přichází jarní únava. Pojďme našemu unavenému organismu trochu pomoci dát se po zimě do pořádku. Třeba nějakou bylinkovou čajovou kůrou.




Základním principem jarních očistných kúr je pití velkého množství tekutin, zejména bylinkových čajů a vody. Tento jarní výplach pomůže unavenému tělu zbavit se odpadních látek a také posílí zimou oslabené imunitní schopnosti organizmu.

Skromná, ale mocná sedmikráska

Na jaře už některé bylinky sice začínají vystrkovat růžky, ale s největší pravděpodobností budete muset přece jen sáhnout do zásob, sušených bylinek. Jednou z těch, které se ale objevují již velmi časně zjara, je skromná sedmikráska chudobka. Čaj připravený z jejich květů má na zimou unavený organismus detoxikační a obranyschopnost posilující účinky. Pokud máte zásoby nasušených květů sedmikrásky, tak si samozřejmě můžete připravit čaj i z nich.

Sedmikráska se také dá smíchat s jinými bylinkami například s bezovým květem a sušenými listy ostružiníku. Květy sedmikrásky lze také naložit do lihu a vyrobit si z nich léčivou tinkturu. Když jsme u toho nakládání, květy lze také naložit třeba do oleje a vyrobit si pěstící tělový olej nebo poupátka naložit do octa jako kapary – ale o tom zase někdy příště.

Před kopřivou klekni

Kopřiva také patří k brzkým jarním bylinkám a hledání kopřiv na nádivku zvláště  v případech, že Velikonoce připadly na brzký termín a zima sotva skončila svou vládu, je jednou z mých nejvýraznějších dětských vzpomínek na tyto jarní svátky. Kopřiva je známá díky svých schopnostem čistit krev a detoxikovat tak organismus. Také vyplavuje z ledvin soli a ledvinové kameny a podporuje krvetvorbu. Každému se ovšem nemusí zamlouvat chuť kopřivového čaje (dá se vylepšit oslazením čaje medem) a také byste čaj z této bylinky neměli pít dlouhodobě. Ideální je pít kopřivový čaj maximálně tři týdny, pak si dát alespoň týden pauzu a celou kúru znovu zopakovat.

Pampeliška pročišťuje

Další jarní očistnou bylinkou je smetánka lékařská, kterou ale asi budete všichni znát spíše pod lidovým názvem pampeliška. Tato bylinka příznivě ovlivňuje metabolismu, působí antibakteriálně a má také mírně močopudné účinky, díky kterým se dobře hodí právě do jarních detoxikačních čajů. Čaj si můžeme připravit z mladých lístků, které je třeba sbírat ještě před rozkvětem, tedy v době, kdy ještě nechutnají hořce. Za ještě účinnější je pak považován čaj z pampeliškového kořene. Mladými listy můžeme také vylepšit jarní salát.

Čajové směsi

Účinné jsou také různé čajové směsi – například ta připravená ze stejného dílu sušeného listu pampelišky, sušené kopřivy, listu břízy a měsíčku lékařského.  Alternativou může být také čaj připravený ze stejného dílu rozdrcených semen fenyklu, listů meduňky lékařské, sušených šípků a květů černého bezu. Chutný jarní čajová směs se dá také namíchat z nasušených listů ostružiníku, maliníku, černého rybízu, jahodníku a kopřivy. Pokud máte z podzimu nasušené zásoby šípků, můžete si připravit voňavý detoxikační čaj také z nich. Šípek se svým vysokým obsahem vitaminu C je stejně dobrý pomocníkem na podzimní nachlazení i jarní únavu.

Autorkou článku je Eliška Gregorová, foto: pixabay.com

 

Přidejte svůj komentář.