Zamilujte se do hummusu. Pochoutky ze Středního východu

Dip z cizrny je famózní. Potkáte se s ním na Středním východě, ale pořád častěji i v Evropě. Zkoušeli jste ho už připravit doma, ale pořád se vám nedaří? Tady je vychytaný recept, podle kterého hummus připravuje naše redaktorka Eva.




V češtině slovo humus označuje něco nelichotivého. Když ale vložíme do slova ještě jedno „m“, význam se zcela změní a stane se z něj úžasná luštěninová pochoutka. Hummus. Znáte tuhle cizrnovou pomazánku, která se konzumuje převážně na Středním východě, ale je stále více oblíbená po celém světě a běžně ji koupíte v obchodních řetězcích? Pokud ne, seznamte se.

My jsme se poprvé potkali před osmi lety v Izraeli, kde jsem byla jako dobrovolnice v přírodní rezervaci v Golanských výšinách a pozorovala supa bělohlavého. Po práci nás odváželi k bytu do malého městečka a my vyráželi do většího marketu pro něco k večeři. Hummus měli vždy čerstvý a více jeho variant. Olivový, lilkový a další. Ze začátku mě nijak neoslovil, ale když jsem pochopila, že se k němu přikusuje syrová zelenina a pita chléb, nabrala jeho konzumace jiných rozměrů a v jídelníčku byl najednou skoro denně. Připravovat sama jsem si ho začala po návratu do Čech. Nejen, že je tenhle dip chutný, ale je i velmi zdravý. Obsahuje spoustu železa, vitamínu C a B6, kyselinu listovou, proteiny a vlákninu. Díky vysokému obsahu bílkoviny tak v jídelníčku hravě nahradí maso.

Recept na hummus

Ingredience:

  • 1 balení cizrny (cca 250g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce tahini pasty (sezamová pasta, koupíte v řetězcích nebo v obchodech se zdravou výživou)
  • l1 žička soli
  • l1 žíce citronové šťávy
  • trochu pepře, papriky či chilli

Postup: Cizrnu přes noc namočíme a druhý den cca 40 minut povaříme. Stejně tak ji můžete koupit v konzervě, taková již žádnou přípravu nepotřebuje. Luštěniny slijeme a vložíme do mísy. Přidáme ostatní ingredience a cca 4 minuty mixujeme do jemného dipu. Pokrm vložíme alespoň na hodinu do lednice a podáváme.

Tip: Cizrnu nechte určitě namočenou alespoň přes noc. Pokud zapomenete a chuť na hummus bude nezvratná, raději kupte cizrnu v konzervě. Měkkost luštěniny je pro jemnost pokrmu důležitá. Sezamovou pastu, neboli tahini, určitě nevynechte. Pro tu správnou chuť je stěžejní.

Autorkou článku je Eva Maříková. Foto: autorka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.