Zahradnický příběh pokračuje: Jak založit záhon

1440096_86030158

Tak už se nám to blíží! Juchůůů. Jaro se (snad) už brzy ujme své vlády. Zahradníci jsou prostě trochu nedočkaví, no. Jak řekl jeden můj známý (velký pěstitel) – jako bych v zimě nežil. Tolik se těšíme na první dotyky země, její opojnou vůni, první malinkaté rostlinky.

Takže co když se zahradničením chcete také začít? V první řadě jste si s rozmyslem vybrali místo, kde záhon založíte. Nyní je čas přistoupit k samotné realizaci vašeho nového (a velmi smysluplného) projektu.

Čtěte: Jak vybrat místo pro založení záhonu?

Pár tipů, jak na založení záhonu

Ideální je založit záhon už na podzim, protože země si odpočine a na jaře budete mít ulehčenou práci. Není ale nic špatného ani na zakládání záhonů na jaře. Začněte s přípravou záhonů, co nejdříve to počasí dovolí. Jakmile sněhy roztají, půda se trochu vysuší. Neotálejte a využijte každého pěkného a jen trochu přívětivého dne.

1318768_92369574

  • Výměra záhonu – zvolte si vhodnou velikost. Pro začátek vám možná budou stačit jeden dva záhony.
  • Rozmyslete si současně, co vše chcete pěstovat (doporučuju pro začátek třeba mrkev, petržel, ředkvičky, salát, cibuli…).
  • Záhon si můžete vytýčit pomocí kolíků a provázku.
  • Zvolte takovou šíři záhonu, abyste dobře dosáhli z jedné i druhé strany alespoň do jeho prostředku a mohli ho vyplít.
  • Mezi jednotlivými záhony si zřiďte „cestičky“. Můžete je jen udusat nebo na ně položit latě, aby se vám mezi nimi lépe chodilo. Tyto cestičky využijete nejen při pletí, ale i při zalévání.
  • Když máte vše promyšleno, strhněte drn – dobře se pracuje s motykou, rýčem. Drn oklepejte (zemina je cenná) a odvezte ho na kompost.
  • Při budování záhonu odstraňte velké kameny, kořeny plevelu apod.
  • Vhodné je záhon obohatit o kompostovanou zeminu. Myslete na to, že pro úspěšné pěstování zeleniny bude potřeba dostatečná vrstva zeminy – ideálně cca 30 cm.
  • Před samotným výsevem půdu dobře propracujte, měla by být kyprá.

A příště se podíváme na to, jak pěstovat základní plodiny, jako je ředkvička, mrkve, petržel nebo cibule.

Autorkou článku je Jana Poncarová.

 

 

Přidejte svůj komentář.