Zahradnický příběh pokračuje: Jak založit záhon

Tak už se nám to blíží! Juchůůů. Jaro se (snad) už brzy ujme své vlády. Zahradníci jsou prostě trochu nedočkaví, no. Jak řekl jeden můj známý (velký pěstitel) – jako bych v zimě nežil. Tolik se těšíme na první dotyky země, její opojnou vůni, první malinkaté rostlinky.

Takže co když se zahradničením chcete také začít? V první řadě jste si s rozmyslem vybrali místo, kde záhon založíte. Nyní je čas přistoupit k samotné realizaci vašeho nového (a velmi smysluplného) projektu.

Čtěte: Jak vybrat místo pro založení záhonu?

Pár tipů, jak na založení záhonu

Ideální je založit záhon už na podzim, protože země si odpočine a na jaře budete mít ulehčenou práci. Není ale nic špatného ani na zakládání záhonů na jaře. Začněte s přípravou záhonů, co nejdříve to počasí dovolí. Jakmile sněhy roztají, půda se trochu vysuší. Neotálejte a využijte každého pěkného a jen trochu přívětivého dne.

1318768_92369574

  • Výměra záhonu – zvolte si vhodnou velikost. Pro začátek vám možná budou stačit jeden dva záhony.
  • Rozmyslete si současně, co vše chcete pěstovat (doporučuju pro začátek třeba mrkev, petržel, ředkvičky, salát, cibuli…).
  • Záhon si můžete vytýčit pomocí kolíků a provázku.
  • Zvolte takovou šíři záhonu, abyste dobře dosáhli z jedné i druhé strany alespoň do jeho prostředku a mohli ho vyplít.
  • Mezi jednotlivými záhony si zřiďte „cestičky“. Můžete je jen udusat nebo na ně položit latě, aby se vám mezi nimi lépe chodilo. Tyto cestičky využijete nejen při pletí, ale i při zalévání.
  • Když máte vše promyšleno, strhněte drn – dobře se pracuje s motykou, rýčem. Drn oklepejte (zemina je cenná) a odvezte ho na kompost.
  • Při budování záhonu odstraňte velké kameny, kořeny plevelu apod.
  • Vhodné je záhon obohatit o kompostovanou zeminu. Myslete na to, že pro úspěšné pěstování zeleniny bude potřeba dostatečná vrstva zeminy – ideálně cca 30 cm.
  • Před samotným výsevem půdu dobře propracujte, měla by být kyprá.

A příště se podíváme na to, jak pěstovat základní plodiny, jako je ředkvička, mrkve, petržel nebo cibule.

Autorkou článku je Jana Poncarová.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *