Velikonoce bez uzeného a výprasku, zato s pomazlením a láskou

vajíčko

V květníku ovázaném pentlí se zelenají výhonky pšenice, na okně stojí váza s březovými větvičkami ověšenými vyfouknutými vajíčky. Žádné laciné kreatury z hobby marketů. A podobné budou celé letošní Velikonoce – s tradicí, ale bez průmyslových lákadel a zvyků, které bolí.

Když jsem si v místním vesnickém koloniálu se vším možným kupovala pentle na větvičky, paní ve frontě kroutila hlavou. „Takové přípravy na Velikonoce. To já nic dělat nebudu, pojedeme jako loni nakupovat na Zličín, sice tam utratíme peníze, ale bude to bez práce.“ Pokrčila jsem rameny, zaplatila a odešla jsem domů, abych okna naší chalupy decentně vyzdobila.

Velikonoce mám spojené se zelení, svěžestí, probouzející se přírodou, zahrádkou, výsevem zeleniny, vůní půdy, švitořením ptáků, sněženkami, kočičkami, prvními čmeláky, bublající vodou ve studánce, kopřivami a medvědím česnekem. A tak je mám ráda. I se všemi zvyky a nezvyky, které doma dodržujeme.

Pomazlit se s pomlázkou

Pomlázku máme asi tříletou a muž ji už nedávno na zkoušku ohýbal. Smála jsem se. Jen mě tak trochu pošolíchá. Abych neuschla. A za to jsem ráda. U nás se nikdy neřezalo. Naši chlapi na to prostě nejsou. Nedávno se mi líbilo, jak jeden manažer v rozhovoru říká, že ženy nebije, ale pomlázkou pomazluje. Což je něžné a romantické.

Uvařit vajíčka v cibuli

Většinou zapomenu skladovat slupky od cibule, vzpomenu si den dva před Velikonocemi, ale někde je vždycky schrastím. Protože průmyslové barvy na vajíčkách jsou trochu nuda a obtisky jakbysmet. Vajíčka omyju, vložím do hrnce vystlaného cibulovými slupkami, přikryju cibulovými slupkami, zaliju vodou a uvařím. Když mám chuť, natrhám si venku rostlinky, vložím je na vajíčka, zabalím do staré punčochy a vařím v cibuli – tak se dělají obtisky!

Upéct nádivku bez uzeného

Nejím maso. Prostě proto, že ze soucitu. Krávy mají krásné oči a prasátka jsou pro štěstí. Proto peču nádivku bez uzeného, zato ale s tofu. Je to snadné. Prostě místo uzeného masa přidejte do nádivky uzené tofu. Samozřejmě nechybí ani kopřivy, na ty nedám dopustit. A rovnou si z nich uvařím i čaj.

Zasadit bylinky

Letos jsem si koupila sazenice bylinek, protože rozšiřuju bylinkovou zahrádku. Je jedno, že není zrovna hezky. Venku je pěkně za každého počasí. Země je připravená. Bude to slavnostní okamžik, malá meditace u milované země.

Pobýt a pojíst

A taky se těším na své milé. Na lidi, které mám ráda. S nimiž se posadíme u kamen, protože není ještě teplo. Vypijeme hrnek kávy, sníme kus bochánku, jak u nás říkáme. Vyměníme si vajíčka. Zasmějeme se a budeme. Prostě jen tak budeme.

Velikonoce plné lásky a svěžesti vám přeje Jana Poncarová. Foto: pixabay.com


Přidejte svůj komentář.