Svatý Martin slaví. Máte chuť na pečenou husu? Tady je recept

Vůně dozlatova vypečené husy a sklenička dobrého vína. Ukončení barevných podzimních měsíců sebou každoročně nese tradiční oslavy příchodu zimy. Na svátek svatého Martina, který podle pranostiky na koni přiváží první sníh zasedáme s rodinou a přáteli k slavnostní tabuli, na které nesmí chybět svatomartinská husa a sklenička mladého Svatomartinského vína. Vychutnejte si tradiční slavnost, kdy ani jedno nemůže na slavnostní tabuli chybět.




Svatomartinská husa

Říká se, že na podzim má husa nejchutnější maso, protože se celé léto dobře a pečlivě vykrmovala. Podle jedné pověsti se v tento den jí také proto, že kejháním prozradily svatého Martina, a proto nyní odpykávají trest na pekáči.

„Mnozí lidé se obávají toho, že je husa příliš tučná. Husu však můžeme připravit i dost odlehčeně. Záleží na způsobu přípravy. A pokud si ji člověk nedopřává každý den, není se čeho obávat. Husí maso je bohaté na bílkoviny a minerální látky, které lidský organismus přirozeně potřebuje,“ vysvětluje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts.

Recept na svatomartinskou husu

Budeme potřebovat (4-6 porcí):

  • 1 husa (alespoň 3 kg)
  • 1-2 jablka
  • 1 vetší cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 0,3 l vody
  • Sůl a kmín

Postup: Husu zbavíme zbytku peří, odřízneme letky křídel, krk a odstraníme přebytečný tuk. Všechny odřezky položíme na dno pekáče a využijeme je do výpeku. Husu důkladně osolíme a okmínujeme zevnitř i zvenku. Do husy dáme nejdříve celou cibuli (aby se nám nepropadl skelet) a jablko.

Husu položíme do pekáče prsama dolů a pečeme v předehřáté troubě na 130 – 140 °C cca 3 až 4 hodiny, dokud není maso měkké. Průběžně přeléváme výpekem. Poté zvýšíme teplotu v troubě na 180 – 200 °C, husu otočíme a cca 15 – 20 minut pečeme, aby se nám udělala fantastická kůrčička.

Husu vyjmeme a vyndáme z ní jablko a cibuli, které přidáme do pekáče. Husu necháme odpočinout. Z pekáče slijeme tuk a zbylou šťávu. Vše ostatní orestujeme do zlatova. Zaprášíme moukou, kterou znovu orestujeme do světle hnědé barvy. Zalijeme vývarem, částí výpeku a povaříme cca 20 minut. Nakonec dochutíme solí a přecedíme přes jemný cedník.

Husu naporcujeme a podáváme s variací zelí a knedlíků.

Nezapomeňte na víno

„Ke svatomartinské huse neodmyslitelně patří svatomartinské víno, které by na slavnostní tabuli v tento den nemělo chybět. K hlavnímu chodu zvolte spíše lehčí, ovocené červené víno, ideální je mladé svatomartinské z odrůd Modrý portugal nebo Svatovavřinecké“ doporučuje Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.