Šmakuje vám olivový olej? Vyberte si ten správný

(PR) Taky se neobejdete bez zásoby olivového oleje? Přidáváte ho do salátů, používáte ho na restování, přípravu masa, steaků nebo jiných pochoutek? Pak určitě víte, že kvalita olivového oleje rozhoduje o jeho chuti a má přímý vliv na úspěšnou přípravu pokrmu. Pojďme se podívat, jak vybrat kvalitní olivový olej.

Napřed je třeba vyvrátit jeden z častých mýtů. O olivovém oleji se někdy tvrdí, že není vhodný pro tepelnou úpravu. To je taková polopravda. Je sice fakt, že se při určité teplotě přepaluje a některé jiné typy olejů snášení smažení lépe, ale pro restování nebo přípravu masa je olivový olej ideální. Navíc jídlu dodá úžasnou chuť.

Jak vybrat olivový olej

Vsaďte na kvalitu. Laciný olivový olej poznáte snadno. Většinou ho prozradí už samotná láhev. Rozhodně dávejte přednost olivovému oleji ve skle nebo v plechovkách, jak se tradičně balí třeba v Řecku, odkud pochází ty nejlepší olivové oleje.

Mimo to by vás mělo zajímat jak a z čeho je olivový olej vyrobený. Nejvyšší kvalitu očekávejte od panenského olivového oleje lisovaného za studena. Ten je pro vaše zdraví rozhodně prospěšnější než olivový olej z pokrutin připravovaný rafinací (chemickým procesem).

Zelenina a steaky chtějí na Krétu

Jeden z nejlepších olivových olejů, který je u nás k dostání, nese značku Terra Creta. Jde o vysoce kvalitní řecký olej, jenž do České republiky dováží společnost Pemap. Tato značka oleje je oblíbená všude ve světě. Nabízí totiž prvotřídní chuť a nezměnitelné olivové aroma.

S trochou nadsázky je tedy možné říct, že vaše zelenina, kterou se právě chystáte restovat, nebo vaše čerstvé steaky by se rádi vydaly na Krétu, aby hupsly do pánve s rozehřátými olivovým olejem Terra Creta. Naštěstí je tam nemusíte posílat. Stačí jen mrknout na Pemap.cz.

Využití olivového oleje

  • Příprava salátových zálivek, dipů, těstovin.
  • Restování zeleniny.
  • Příprava steaků, masa.
  • Zakápnutí pečiva (místo másla).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *