Pojďte trhat šípky na čaj a šípkovou marmeládu

sipkovy-caj

Všichni známe pohádku o Šípkové Růžence spící v zámku zarostlém růžovými keři. Bylinkářky se ale každoročně pouští do boje s pichlavými keři ne proto, aby vysvobodily krásnou princeznu, ale aby si natrhaly zásoby zářivě červených šípků. V zimě totiž přijdou vhod.




Šípky pro zdraví

Červeně zbarvené šípky jsou díky obsaženému vitaminu C skvělou prevencí proti infekcím a nachlazení a také urychlují hojení ran. Z dalších významných látek obsahují šípky také flavonidy a pektiny, z dalších vitamínů například vitamíny skupiny B, vitamín E a K či provitamín A.Najdete v nich také minerální látky například hořčík, draslík či vápník.

Pravidelné pití šípkového čaje nebo užívání šípkové marmelády také zlepšuje krvetvorbu a zvyšuje zásobování buněk kyslíkem. To ale pořád ještě není všechno. Látky obsažené v plodech šípkové růže ulevují třeba i při krvácivosti dásní, bolestí křečových žil a napomáhají lepšímu soustředění. Pokud tedy někde při podzimní procházce narazíte na keř obsypaný červenými šípky, neváhejte a aspoň trochu si jich natrhejte.

Sběr a zpracování šípků

Ať už budeme šípky sušit nebo dále zpracovávat jiným způsobem, z keřů očešeme jenom tvrdé a dobře vyzrálé plody. Doma je poté omyjeme a odstraníme zbytky kališních lístků, stonků a stopek. Pokud budeme šípky sušit, je třeba je rozprostřít do tenké vrstvy a pravidelně obracet, protože jsem velmi náchylné ke zplesnivění. Sušení má bohužel ještě další nevýhodu, která spočívá v tom, že při sušení v šípcích klesá obsah vitaminu C.

Jiným způsobem, je zpracování šípků na protlak, ze kterého se pak dá vyrobit například šťáva nebo zavařenina. Pravda tento postup je sice poněkud pracnější než klasické sušení, ale v plodech se se při něm zachovává více vitaminu C. Šípkový protlak si připravíme z omytých a očištěných šípků, které překrojíme na půl a vydlabeme z nich všechna semínka a chloupky. Šípky pak povaříme asi 15 minut v kastrůlku s menším množstvím vody. Změklé šípky nakonec rozmixujeme nebo umeleme v mlýnku na maso a směs přecedíme.

sipek-i

Recepty

Šípková zavařenina

Pokud jste si ze šípků připravily protlak, máte už tu nejpracnější práci za sebou. Protože šípky obsahují poměrně velké množství pektinů, na přípravu zavařeniny už dále budete potřebovat jenom krystalový cukr a citronovou šťávu.

  • Připravte si: jeden díl šípkového protlaku, jeden díl krystalového cukru, asi dvě lžíce skleničky citronové šťávy
  • Postup: Šípkový protlak zahřejte na mírném ohni a postupně přidejte všechen cukr a citronovou šťávu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, pak proveďte želírovací zkoušku. Nejlépe se mi osvědčil porcelánový talířek, který nechám vychladit v ledničce a pak na něj lžící kápnu trochu zavařeniny. Pokud do zavařeniny na talířku zajedete prstem a ona se nakrabatí a vytvoří malé varhánky, máte vyhráno a můžete zavařeninu naplnit do čistých sklenic. Pokud ještě patřičně netuhne, nechte hrnec na plotě a želírovací zkoušku opakujte každé dvě minuty, dokud zavařenina nedosáhne požadované konzistence. Sterilizace nebo přidání jiných konzervačních látek v tomto případě není nutné, protože šípky jsou zakonzervované cukrem.

Šípkový čaj

Šípkový čaj pomáhá při prevenci a léčbě nachlazení, sráží horečku a zvyšuje obranyschopnost organizmu. A nebojte se, rozhodně není tak složitý na přípravu jako šípková marmeláda.

  • Připravte si: 10 sušených šípků, med a citronovou šťávu podle chuti (uvedené množství vystačí asi na jednu půllitrovou konvičku čaje)
  • Postup: Šípky přelijte 500 ml vroucí vody, zakryjte a nechte alespoň deset minut louhovat. Hotový čaj sceďte, podle chuti doslaďte medem a dochuťte citronovou šťávou a pijte.

 Autorkou článku je Eliška Gregorová. Foto: Pixabay.com

 

Přidejte svůj komentář.