Advent voní: Uvařte si lahodný nápoj ze skořice nebo řebříčku

perex

Zimní období a advent zvlášť mají své neodolatelné kouzlo. Procházky zasněženou krajinou, zimní sporty, ale třeba i jen večerní posezení s přáteli, na které jindy v roce není čas. Zpříjemněte si kouzelné období vůní bylinek a koření. Lahodné nápoje vás nejen zahřejí, ale navíc poslouží jako prevence proti neduhům pramenícím ze zimního počasí.

Šípkový čaj

Zázračný šípek, nazývaný ovoce severu. Často jej najdete na větvičkách ještě i v zimě. Plody obsahují především značné množství vitamínů, včetně vitamínu C. Pro svoji osvěžující chuť je často součástí zimních čajových směsí. Můžete si uvařit lahodný nápoj jen z něj, anebo přidat mátu. Pokud si potřebujete čaj osladit, doporučujeme med nebo javorový sirup.

Klasický cukr není do bylinkových čajů příliš vhodný. Jednoduchou kombinací těchto tří snadno dostupných ingrediencí, tedy šípku, máty a medu získáte výborný nápoj nejen chuťově, ale také zdravotně. Šípek i máta dokážou zmírnit projevy počínajícího nachlazení, med je považován za přírodní antibiotikum. Navíc obsahuje celou řadu zdraví prospěšných prvků a vitaminů.

šípek

Skořice

Skořici známe všichni převážně jako koření. Má však i vynikající léčivé vlastnosti. Má schopnost prohřát lidský organismus a také dezinfekční a atntibiotické účinky. V asijské medicíně se hojně využívá jako bylina při zánětu močových cest. Velmi rozšířené je její uplatnění v zimních čajových směsích.

Namíchat takovou směs můžete podle vlastní fantazie, osvědčená kombinace je koření s jablečnou slupkou a odvar z listů drobného ovoce a meduňky. Tedy borůvková, jahodová (z lesních jahod), malinová nebo ostružinová nať, meduňka, jablečné slupky, případně kůra z chemicky neošetřeného pomeranče, lístek máty peprné, ne víc, máta by svým aroma přebila všechny ostatní vůně a skořice, případně badyán. Koření by mělo být vcelku, tedy pokud možno ne mleté.

skořice

Zázvor

Zázvor ulevuje při nachlazení. Prokrvuje tkáně, rozpouští hleny, podporuje pocení. Jako lék při nachlazení je všeobecně známý. Má však ještě další vlastnosti: napomáhá trávení, uklidňuje žaludek – také při nevolnosti z dopravních prostředků, má afrodisikální účinky,….. dobré podniky již dnes nabízejí, zvláště v zimě, zázvorový čaj s medem a citrónem. Připravte si ho doma k příjemnému večeru nebo s ním překvapte přátele či příbuzné na vánoční návštěvě. Kořen zázvoru oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do vroucí vody a krátce povařte.

Na dno sklenice si připravte na kostičky nakrájený citron, pomeranč nebo mandarinku, lžičku medu a kostky zázvoru z odvaru. Horkým nápojem vše zajilte a zamíchejte. Pokud máte k dispozici čerstvé lístky meduňky, můžete je přidat.

zázvo

Hřebíček

Vůně pomerančů a hřebíčku jednoznačně patří k Vánocům. Vynikající nápoj pro chuť i pro zahřátí připravíte z pomerančové, chemicky neošetřené kůry, můžete použít i kandovanou, která je běžně k dostání, hřebíčku a špetky skořice a badyánu. Hřebíček mimo jiné podporuje trávení a chuť k jídlu. Má také výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky.

hřebíček

Autorkou článku je Tereza Tomášková, foto: Pixabay.com


Přidejte svůj komentář.